Плевнелиев: Не подкрепям идеята за мажоритарен вот (обновена)

  • 06 март 2013 16:27

  • 4788
  • 25
Плевнелиев: Не подкрепям идеята за мажоритарен вот (обновена)
©

Всички мои предложения за премиери на служебния кабинет се отказват след като "удобно ги отстрелват".

Това е обяснил в самолета към Брюксел президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, цитиран от "Стандарт". Той летя към столицата на Европа, за да участва в честването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи заедно с държавния глава на Израел Шимон Перес. Много трудно ми е да намеря министър-председател и членове на кабинета, но ще си нося кръста, коментира Плевнелиев. Той обрисува и профила на служебния премиер. Не трябва да идва от бизнеса и политиката, за да няма коментари относно миналото му. Трябва да е отговорен, да вдъхва доверие и да не влиза често в публични спорове, обясни той. Президентът отрече да има конкретни заплахи за живота му, въпреки засилените мерки за сигурност за журналистите и придружаващата го делегация при качване за полета в правителствения самолет. Освен скенер за багажа и пътниците, бяха събувани обувките на всички, дори на придружаващите го деца от хора на 134-то СОУ "Димчо Дебелянов" с преподаване на иврит. Нормално е, през тази седмица президентът има най-важна роля за управлението на държавата", коментира с усмивка Плевнелиев.

Той посочи, че застава зад исканията на протестиращите, но ролята му в държавата е да балансира между гражданите и партиите, което не му дава възможност да взима страна. Според мен депутатите от този парламент можеха да приемат промените в изборния кодекс или поне преференциалните листи. Не подкрепям обаче идеята за мажоритарен вот, категоричен бе Плевнелиев. Какво би попречило на братя Галеви да влязат в парламента от листите в Дупница в този случай, попита Плевнелиев. При мажоритарен вот няма контрол върху гражданите, които влизат в НС, обясни той. Според Плевнелиев стараната ни е достигнала момента, в който трябва да се откаже от дивия капитализъм и да помисли за растеж на икономиката и доходите, ако не искаме революция. Трябва да последваме примера на Германия и да се ориентираме към капитализъм, съчетан със социално отговорна държава, обясни той. Твърдо съм и за либерализацията на енергийния пазар, заяви още веднъж президентът. Когато живеех в немско село, 8 доставчици дойдоха до вратата ми да ми предлагат оферти с цени за тока, обясни Плевнелиев.

Ситуацията в България се следи много внимателно и съм сигурен, че сме в светлината на прожекторите. Това заяви Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното след срещата си с председателя на Европейския съвет Херман ван РомпойХерман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31 октомври 1947 г. в, цитиран от БТА. Европейската комисия и председателят Ван Ромпой са абсолютно наясно с това, което се случва в България. Те приветстват усилията на българската държавност в рамките на Конституцията и на демократичните процедури и законите да вървим по този път на трансформация, добави българският държавен глава. Всички са наясно, че имаме социална криза, която прерасна в политическа криза с оставката на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и след това се превърна в парламентарна криза, тъй като вече няма възможност за съставяне на правителство и Народното събрание си отива, посочи той. Президентът изрази надеждата протестите у нас да останат демократични, исканията да бъдат реални, подходът да бъде към конструктивен диалог и прагматизъм, за да можем да се гордеем, че по достоен начин сме преминали трудна ситуация. Това ще отекне много силно и тук, в Брюксел, добави Плевнелиев.

По неговите думи въпросът е в това как България ще се промени, какви нови политики са необходими, как ЕК може да бъде полезна, как бюджетът на ЕС за 2014-2020 г. може да подкрепи нашата променяща се страна. Разбира се, че трябва да се строи инфраструктура, да се правят пречиствателни станции, но очевидно вече е важно да наблегнем на образованието, иновациите, както и на политиките за заетост и растеж, заяви президентът. Той отбеляза, че затова България ще има възможността в следващите месеци да бъде една от първите държави, които ще преговарят за т. нар. договор за партньорство, който урежда работата с фондовете на ЕС. Нашата страна постави конкретни искания за следващите месеци на преговори с ЕК, уточни президентът. Имаме възможността да посочим ясни приоритети, да променяме приоритети, допълни той.

Много важни са дебатите в следващите два месеца от гледна точка на изборите - какво ще изведат напред политическите партии. Служебното правителство също ще зададе посоката - политики за заетост, в подкрепа на малките и средните предприятия с фондове, реформи в енергетиката. ЕК е готова да помага, важно е да разчистим собствените си приоритети, заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4788 25

Свързани новини

Коментари 25

Добави коментар
Zack

2013.03.10 | 23:33

25
cqla Bulgaria iska majoritaren vot, vseki den se 4uva tova iskane NO neee, politicite ne iskat. Ne trqbva li da se saobrazqvat s na6ite iskaniq

2013.03.07 | 21:50

24
Има си хас да си ЗА мажоритарен вот, комунистическа издънка такава. Какво, не можа да се реализираш по времето на бай Тошо и сега избиваш комплекси като Иван Костов ли, неуважаеми Мики Маус?
dragan

2013.03.07 | 21:50

23
Plevneliev,badi muj pone 1 pat v jivota si i si podai ostavkata

2013.03.07 | 21:49

22
Тая карикатура "президента", с всяко свое изказване затвърждава че трябва да си подаде оставката предсрочно, тая смешна невестулка, само излага България и работи само против народа си. Той е срам за българите! Аз не искам тоя да ни излага повече...

2013.03.07 | 03:09

18
Еххх,Роска,много си неориентиран наборе,що не си гледаш своят бизнес-където и на него ще лъсне на бял свят туй-онуй,ами си седнал с политика да се занимаваш! Само като мнение към теб: "Аз ако бях на твое място,първо щях да почета паметта на падналите за освобождението на Б-я на 03.03,нямаше да се крия в миша дупка,да излизам с гардове,защото съм БЪЛГАРИН,не се влияя от чужди интереси"=за разлика от теб! Сега държавата ни се тресе от протести,ден на траур е днес,а ти си в Брюксел-за мен е срам и позор за един български президент! Последното,цитирам: "Той летя към столицата на Европа, за да участва в честването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи заедно с държавния глава на Израел Шимон Перес" Коментара ми е излишен!
Спартак

2013.03.07 | 09:29

21
поне Плевнелиев го канят в Брюксел, достоен човек, оставил нещо. А агент гоце, кво беше освен агент и предател, никой не го канеше на запад.

2013.03.07 | 03:09

17
Наистина коментара ти е излишен.
dedenze

2013.03.07 | 09:27

20
Плевналиев е верен, партийно избран президент ! Отношението му към мажоритарния вот е показателен, защото при такъв няма избирателен район в цяла България където ще гласуват с болшинство за него ! Примера с братя Галеви е повече от тъп, ако хората в избирателния район от който са гласуват за тях, значи им вярват и са доволни от тях !? Но аз дълбоко се съмнявам, че точно тях ще подкрепят при мажоритарин вот, при партиен, с пропорционална листа е много по- вероятно ! Омръзна ми този човек да говори глупости !
цецу шлифера-ИДИОТ

2013.03.07 | 03:09

19
Росицооо голям си ТРАВЕСТИТ!

2013.03.07 | 03:09

16
Е ВЕЧЕ ТОВА Е ПРЕКАЛЕНО ОТНОВО И ОТНОВО ПРОТИВ НАРОДНАТА ВОЛЯ И ТОЧНО ДНЕС ЛИ НАМЕРИ ДА ГО КАЖЕШ ТОВА МИКИ МАУСЕ ТОЧНО В ДЕНЯТ НА НАЦИОНАЛЕН ТРАУР!!
рая

2013.03.07 | 03:08

15
Г-н Президент ако предложенията се отстрелват от БСП , дпс и др.познати партии не ги слушайте-това им е целта да не успее вашето предложение а да се слажат пак неподходящите но удобни за някои политици лица.Така че действайте смело вие сте интелигентен човек имате експерти и юристи които ви съветват така че няма проблем.

2013.03.06 | 23:27

12
Ти в кой свят живееш?
Т

2013.03.06 | 21:19

3
А ти знаеш ли интелигентната какво значи това и какво означава .....Не подкрепям идеята за мажоритарен вот.

2013.03.07 | 03:06

14
Естествено, нали пак същите хора трябва да влязат в парламента и да гласуват единодушно по гайдата на този който ги е вкарал в листите. А народа нека си протестира. Като си пееш Пенке ле - кой те слуша ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини