Издигнаха бивш съветник на Георги Първанов за служебен премиер (видео)

  • 06 март 2013 11:59

  • 18411
  • 52
Издигнаха бивш съветник на Георги Първанов за служебен премиер (видео)
©

На кръгла маса в София обединение от граждански организации на протестиращите предложи кандидатурата на проф. Димитър Иванов за министър-председател в служебното правителство. Макроикономистът е бивш съветник на президента Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в.

Сред организаторите на срещата бяха цитирани гражданска  инициатива "Свободни, можещи и силни", Федерация на свободните граждани, сдружение "Рила", както и подкрепата от сдружение  "Национална инициатива за социална солидарност" и други организации. Сред присъствалите бяха синдикалисти, експерти,  журналисти, лекари, представители на протестиращи групи.  Надсловът на срещата беше "Промяната започна - накъде е новият път на България?".

Лансирането на Иванов като граждански кандидат беше  аргументирано с това, че той е равноотдалечен от политическите  партии и гражданските движения, че е независима личност и  макроикономист, който би могъл да направи пълна "снимка" на  финансовото състояние на държавата и да даде фундамент на  следващото правителство. Сред изказалите се в подкрепа на  лансирането на Димитър Иванов за служебен премиер бяха Жорж Ганчев и физикът Лъчезар Аврамов.

"Това е един от малкото варианти да се преодолее разпада на обществото. В момента президентът е най-овластеният човек в държавата, но върху него се оказва огромен натиск. Ако проф. Иванов приеме предложението, ние ще го държим отговорен за процесите, които се развиват. Моето мнение е, че това е единственият разумен ход в създалата се ситуация", заяви Лъчезар Аврамов от "Свободни, можещи, силни".

"Благодаря на гражданските сдружения, които ме поканиха. През последните три седмици бях критикуван, че си стоя в Лондон и не обръщам внимание на протестите, което не е вярно. Държах дебатите да останат истински на фона на зараждащата се гражданска революция в България. Тя показа реалната картина на българското общество - болно и разединено. Това е България през 2013 г. - доведена до това състояние заради политиката през последните 23 г. и преобръщането на Конституцията с главата надолу. Заражда се гражданска революция в България. Ние потъпкахме републиката и нищо не ни остава, освен да я възстановим наново. Трябва да има демократичен и конституционен ред, който в момента е с главата надолу. Никъде в Конституцията не е записано, че категорията "политически партизанин" е по-важна от категорията "гражданин". Начинът на политическото ни представителство у нас е направен така, че тези, които отиват в парламента, защитават интересите на тези, които са им платили кампаниите, а не на гражданите. Всички граждани са равни според Конституцията на България. Досегашният политически модел е обречен. Той е пред срутване благодарение на гражданите. Дали това ще се случи сега или по-късно, е само въпрос на време", каза проф. Димитър Иванов.

"Първата задача на правителството трябва да бъде да отиде на диалог с протестиращите, за да се избистрят техните краткосрочни и средносрочни искания. Този пожар не може да продължава вечно. Мерки трябва да се вземат своевременно. Служебното правителство трябва и да има предвид, че правителството на ГЕРБ за три години и половина така и не прие антикризисна програма. Това спешно трябва да бъде направено и да бъдат приети редица социални мерки, които да са в рамките на Бюджет 2013. Имиджът на България в Европа е сериозно разклатен. Служебното правителство трябва да даде сигнали към стратегическите чуждестранни инвеститори, че държавата се стабилизира. Ще трябва работа и по мерките в енергетиката, по отношение на увеличение на пенсиите, идва и проблемът във ВМЗ-Сопот, да не говорим за БДЖ. Страната е пред пожар и революция и който не вижда това, много жалко. България трябва да се излекува от фундаменталните проблеми, защото видяхме фалшивия сценарий на Обществения съвет от петък. Трябва да отстояваме нашата позиция по всеки един въпрос от кризата", посочи проф. Иванов.

Димитър Иванов е макроикономист, д-р на икономическите науки, консултант на международни банки и организации, международен съветник по линия на UNIDO на редица правителства, общественик. Специализирал е международна икономика и стратегическо управление в Института за Политически Науки в Париж, във Вашингтон, в Москва. Преподавал международен бизнес и финанси в школите на университетите в Уоруик и Шефийлд, както и в Института за Директори във Великобритания. Автор на книги и стотици статии, международни доклади. Работи като висш стратегически консултант на ръководствата на някои от големите световни банки опериращи в Централна и Източна Европа. От януари 2002 г. до март 2007 г. е икономически съветник на Президента Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в. Член е на Академията по международен бизнес в САЩ, на Обществото по стратегическо планиране на Великобритания, на Кралското икономическо дружество и на Европейската икономическа асоциация. “Doctor Honoris Causa” на ВСА “Димитър А. Ценов” в Свищов. Учредител и зам. -председател на БАНИ. Учредител и председател на Гражданско сдружение „Глас”.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
18411 52

Коментари 52

Добави коментар

2013.03.07 | 23:21

52
Чрез планът Ран-Ът вече се унищожи държавата България. Единственото което може да се направи за да се противопостави на този план е парична реформа в следната вид: Доходите на населението като заплати, пенсии и т.н. да се емитират като за 1 лев се дадат 3 евро (пр. заплата 500 лв – работника поучава 1500 евро). Парите в банките лихвари да се емитират като за 1 евро се дадат 3 лева (пр. капитал на банката 3 милиарда лв., капитала на банката става 1 милиард евро). Кредитите да се емитират като за 3 лева се даде 1 евро (пр. кредит 60 000лв., кредита става 20 000 евро). Депозитите да се емитират като за 1 евро се дадат 3 лева (пр. имаш 900 000лв депозит получаваш 300 000 евро). Какво ще се постигне: парите ще се извадят от банките лихвари и ще влязат в обръщение, ще се повиши потреблението, ще се повиши стандарта на живот до този от средните страни на ЕС. Ще се пренаредят слоевете на обществото. Ще се намали влиянието и натиска на банките лихвари върху правителството и народа. Ще се премахне сивия сектор, ще излязат на светло скритите пари. Ще се обезценят мръсните пари и влиянието на мафията и монополите. Емитирането на нови книжа означава по голямо заробване на населението и не трябва да се допуска. Цените на горивата и енергиите няма да се вдигат много дълго време. В последствие да се въведе електронното разплащане навсякъде. Ако се извърши тази парична реформа която е правена веднъж в Западна Германия, политическата система в сегашният си формат ще си подари още 20 години управление. В крайна сметка парите са едни необходими хартийки. Имате ли смелост господа политици да направите тази парична реформа която ще стабилизира страната като с вълшебна пръчица. Гледайте филма „Духът на новото време” и ще разберете защо трябва да се прави парична реформа и, че монетарната система трябва да се рестартира от време от време за да съществува.
НИЕ-ОТ 4-ти КИЛОМЕТЪР

2013.03.07 | 21:54

51
От коментарите до тук се разбира,че и Господ да слезе,няма да го одобрим.Затова предлагаме Пешо /Наполеон/ от Отделението за буйстващи или първият приятел на Йоло Денев от Перник-Цокето,който завчера уволниха от сметосъбиращата фирма

2013.03.07 | 21:53

50
24 god aman ot kymyniagi pisna mi ot seliani.koito sa mafia kradlivi yrodi.
работещ

2013.03.07 | 21:53

49
Евалла, бе младите комунистчета, напълнихте ми душата. За пореден път доказахте, че от комунист човек не става. Ами тоя велик професор, дето го лансирате, е от ШЕСТО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ. Това, явно, мого добре се съгласува с пертизанските ви имена - "Свободни, можещи и силни", "Федерация на свободните граждани". За пореден път доказвате, че нищо друго не ви оправя, освен проф. Александър Цанков и Андрея Ляпчев (българският опит) или пък Хитлер, Стреснер или Пиночет (световният опит).
хасан

2013.03.07 | 21:20

48
Нещо си се объркал! Шефа на 6-то управление, 6-ти отдел няма нищо общо с този бивш и настоящ комунист!
moeto ime

2013.03.07 | 21:20

47
toq izglejda mnogo korumpiran,neznam ako mu dadem vlastta dali nqma da stanem nai-mafiotskata dyrjava v sveta
работещ

2013.03.07 | 21:20

46
Евалла, бе младите комунистчета, напълнихте ми душата. За пореден път доказахте, че от комунист човек не става. Ами тоя велик професор, дето го лансирате, е от ШЕСТО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ. Това, явно, мого добре се съгласува с пертизанските ви имена - "Свободни, можещи и силни", "Федерация на свободните граждани". За пореден път доказвате, че нищо друго не ви оправя, освен проф. Александър Цанков и Андрея Ляпчев (българският опит) или пък Хитлер, Стреснер или Пиночет (световният опит).
69

2013.03.07 | 21:18

45
Ще вземе да се обрине нацията от макроикономисти и пр. Все уж с тапии и законите ни, и животът ни мани, мани. Едно нещо ясно и то е като в касова книга - наличност, приход, разход, остатък. Каквато и да наличността, ако сме сериозни с прихода, ако не крадем от разхода от остатъка ще живеем доволно и предоволно.
ДС НЕ СПИ !!!

2013.03.07 | 21:18

44
ДС НЕ СПИ !!!
Поправка

2013.03.07 | 21:01

25
Да не се бърка с проф. д-р на ист.н. Димитър Иванов (Митко Гестапото). Той е бил шеф на Шесто.

2013.03.07 | 21:18

43
Ми той е същият, де, бивш служител на 6-то. Не го ли виждаш? Нищо не бъркаме.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини