70% от българите искат осъдените на първа инстанция да стоят в ареста

  • 06 март 2013 06:32

  • 1402
  • 2
70% от българите искат осъдените на първа инстанция да стоят в ареста
©

70 на сто от българите застават зад позицията, че всеки осъден на затвор трябва веднага да влиза и да стои в ареста, докато чака втората и третата инстанция, пише "Сега".

Това сочи проучване на МБМД, поръчано от правната инициатива Юридически барометър. Тя е на Центъра за правни инициативи, а проектът се ръководи от Даниел Вълчев. Периодично по него се представят данни за нивото на законодателство и анализ на различни правни проблеми.

Според обявеното вчера проучване 38.2 на сто от анкетираните отговарят "категорично да" на въпроса: "Трябва ли лица, осъдени на първа инстанция на лишаване от свобода, задължително да бъдат оставяни в ареста до постановяване на окончателна присъда", 32 на сто казват "по-скоро - да", а 15.8 на сто нямат отговор. Отрицателен отговор дават едва 14 на сто. Мнозинството приема тезата на премиера в оставка Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който обяви, че лицата, осъдени на първа инстанция, трябва задължително да стоят в ареста и да не се дава никаква възможност за преценка на съда. По негово мнение така ще се пази и животът на осъдените. Повод за неговите изявления беше стрелбата по осъдения на първа инстанция Златомир Иванов-Баретата. При триинстанционното производство в България това обаче означава, че в ареста ще стоят все още неосъдени окончателно.

В областта на законодателството продължава тенденцията да се приемат закони без ясна концепция, това е причината за големия брой закони, които за изследвания период от 6 месеца са променяни повече от един път, сочи още Юридическият барометър.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1402 2

Коментари 2

Добави коментар
С.

2013.03.06 | 12:00

2
Съдебната система има крещяща нужда от реформа. Много неща трябва да се променят. Щом те съдят и си за ефективно излежаване на присъда - да, след първа инстанция трябва да си в кауша. Пък после обжалвай колкото искаш. Но трябва да се случи и друго - да се търси материална отговорност от съдиите. Тогава рязко ще намалеят делата в Страсбург. Защото куцо и сакато осъди странати там. А кой после плаща? Да не би Страсбург?! Не, плаща България. А с какво? С нашите пари. Значи някой взима неправилни решения, а плаща целия български народ. Да плаща този, който е издал неправомерно решение ТУК!

2013.03.06 | 09:00

1
Защо това проучване се огласява едва сега?Защо не преди години,да има ефект върху съдебната система.Това,че отговорили 14% с не, не значи да се пускат осъдени.Да има разкриване на извършител с името,че и със снимка,както поискаха от с.Карлуково жителите срещу циганските набези.

Добави коментар

Водещи новини