Китай увеличава бюджета си за отбрана

  • 05 март 2013 07:11

  • 814
  • 0
Китай увеличава бюджета си за отбрана
©

Китай ще увеличи тази година военните си разходи с 10,7% и те ще достигнат 740,6 милиарда юана (119 милиарда долара), съобщи БТА, позовавайки се на информация от китайското правителство.

През последните повече от 20 години бюджетът за отбрана на Китай се е увеличавал почти винаги с проценти, които са се измервали с двуцифрено число, отбелязва Ройтерс.

В речта си, подготвена за започващата днес сесия на китайския парламент, премиерът Вън Цзябао съобщи, че бюджетът за вътрешната сигурност ще се увеличи с 8,7 на сто и ще бъде 769,1 милиарда юана, като за трета година поред ще е по-голям от бюджета за отбрана.

"Трябва да ускорим модернизирането на националната ни отбрана и на въоръжените сили, за да укрепим китайската отбранителна и военна способност", цитира Ройтерс изявлението на Вън. Той подчерта също, че трябва решително да се опазват суверенитетът, сигурността и териториалната цялост на страната, да се осигурява мирното й развитие.

Миналата година увеличението на бюджета за отбрана бе малко по-голямо - от 11,2 на сто.

Според чужди експерти, китайският бюджет е под реалните разходи на страната за модернизиране на въоръжените сили и това притеснява азиатските съседи на Китай и кара Вашингтон често да призовава Пекин да дава повече информация за намеренията си. Китай неколкократно е заявявал, че светът няма защо да се бои от военните му разходи, които са му необходими само за отбранителни нужди и е посочвал, че парите, които отиват за Китайската народноосвободителна армия, бледнеят пред разходите на Пентагона.

Китай има териториален спор с Япония за групичка острови в Източнокитайско море. Виетнам, Филипините и други страни оспорват претенциите на Пекин за зони в Южнокитайско море, където се предполага, че има богати залежи на газ и петрол.

Китай демонстрира военните си амбиции, показвайки нова военна техника. В началото на 2011 г. бе извършен първият пробен полет на изтребител с технология "Стелт", пуснат бе на вода и самолетоносач. И в двата случая обаче ще са необходими години за доусъвършенстване на тези технологии. Пекин освен това строи нови подводници, кораби и създава противокорабни балистични ракети, модернизирайки военноморските си сили, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

814 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини