Над 60% от възрастните българи са на прага на бедността

  • 27 февруари 2013 21:39

  • 1451
  • 6
Над 60% от възрастните българи са на прага на бедността
©

По данни на "Евростат" България продължава да бъде най-бедната държава в ЕС, като 49.1% от населението са на прага на бедността.

Най-застрашени от бедност и социално изключване са възрастните хора над 65 години, които представляват 61.1% при средно 20.5% за 27-те страни от ЕС.

За разлика от при нас процентът на застрашените от бедност и социално изключване средно за населението на северната ни съседка е с почти 9 процента по-нисък – 40.3%. Огромна обаче е разликата при хората над 65-годишна възраст - цели 26% (35.3% при Румъния), пише inews.

Определените от Европейската статистическа служба хора, изложени на риска от бедност или социално изключване, се определят като такива, ако отговарят на поне един от следните три критерия:

- Даденият човек да живее в домакинство с разполагаем доход под прага на риск за бедност, който е 60 на сто от средното национално равнище на разполагаемия доход;

- Да живее при големи материални лишения и да не може да си позволи 4 от 9-те посочени елемента:

1) домакинството не може да си плаща наема или да погасява заемите си навреме;

2) да отоплява достатъчно жилището си;

3) да посреща неочаквани разходи,

4) да яде месо, риба или съответстващи протеини през ден;

4) да ходи една седмица на почивка извън дома

5) да има кола, пералня, телевизор, телефон и др.

- Да живее в домакинство с много ниска трудова ангажираност (когато възрастните между 18 и 59 години са използвали по-малко от 20 процента от работния си потенциал през изтеклата година). Студентите са изключени.

Трябва също така да се вземе предвид, че общият брой на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване е по-нисък от сумата на броя на хората във всеки на трите фактора, тъй като някои хора са засегнати едновременно от повече от един от тях ситуации, посочват още от Евростат.

Последвайте канала на

1451 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Венци

2013.03.21 | 21:17

6
Странно а? Върху пари тъпчем и гладни ходим! А, колко природни богатства има в БГ !!!! С тях би трябвало да сме най-богатата държава в Европа!!!
?

2013.03.21 | 21:17

5
"На зад , на зад моме Калино"Тези ли тъпотии са на дневен ред ? Защо не идете сред протестиращите и да отразявате исканията им? Защо занимавате хората с измислени социологически проучвания ? Времената на манипулиране на общественото съзнание отминаха!
тъжно

2013.03.21 | 21:17

4
Над 60% от възрастните българи са на прага на бедността. А останалите 40% и да протягат шии не могат да го достигнат...
малко ни трябва

2013.03.21 | 21:16

3
Понеже става въпрос само з а пари не е проблем да се остойностят няколко по яки полиметални находища и да се заприходят. Примерно грабители вече десетки години гърмят рушат изнасят и замърсяват реки и плодородни земи добиват от няколко тона злато годишно и много повече мед и други скъпи и прескъпи метали а на народа нищо на НАП също нищо. напомняме че сега грам злато е около 65 долара .Ако се заприходят запасите и се спре добива БЪлгария има право само от този район Етрополе да емитира около 7 милиарда живи евра. От Крумовград още 9 и от още две неразработени още до сто или без да рушим да гърмим да замърсяваме можем да обезпечим на народа доходи от над сто милиарда живи евра само от три неголеми за България златно полиметални находища като ги заприходим като неограбваеми трезори . АКо заприходим и само 5 % от разсипно златни лесно добиваеми може да емитираме спокойно до 5 стотин милиарда живи евра с което пак да станем най богатата страна в света каквато сме.
един

2013.03.21 | 21:14

2
Защо трудовите договори се изготвят на минималната заплата,това ли трябва да е заплащането за 22 дни работа и къде остават другите пари от заплатата.
Боко е за затвора!

2013.03.21 | 21:14

1
Този дето се запали взел 3 лева на заем за бензин.Не е имал и за филия с мас дори.Боко ще ми се прави на велик,а тези дето пък му вярват и са готови пак да гласуват за този българоубиец са за разстрел!

Добави коментар

Водещи новини