Берлускони намекна за коалиция с левицата

  • 26 февруари 2013 11:12

  • 922
  • 1
Берлускони намекна за коалиция с левицата
©

Бившият италиански премиер Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29, който постигна бляскаво завръщане в политиката, класирайки се втори, но с изключително малко изоставане от спечелилите първо място в надпреварата за двете камари на италианския парламент, намекна, че е готов за съюз с неговите традиционни противници от левицата, левоцентристите на Пиер Луиджи Берсани, отбелязва Ройтерс, като се позовава на думи на Берлускони в телевизионната програма "Телефоната", излъчена по италианската телевизия "Канале чинкуе".

"Италия не може да остане неуправляема, сега е време всички да помислят какво ще е от полза за Италия", заяви Берлускони, цитиран и от "Кориере дела сера". Той обаче отхвърли варианта за коалиция с центристите на Марио МонтиМарио Монти Марио Монти – италиански политик и икономист. Роден на 19 март 1943 г. във Варезе, северна. "Монти със своята политика за икономии, постави Италия в опасно положение", припомни Берлускони и като пример подчерта рецесията, закриването на хиляди фирми и високата безработица. Бившият премиер призна, че не е изненадан от изхода от изборите в Италия и добави, че недоволните италианци са предпочели и нещо ново, визирайки негласно Бепе Грило. Берлускони изрази задоволство, че неговият бивш съюзник Джанфранко Фини не е успял да спечели място в парламента и посочи, той няма да липсва на никого.

Бившият премиер отново отправи критики срещу Германия. Той призова да не се говори за спред (разликата в базисни пунктове между лихвените проценти по облигациите, които се считат за най-сигурни, тоест германските облигации в еврозоната и другите облигации) и подчерта, че това понятие е било измислено от Германия. "Стига с тая история със спреда! Токова години си живяхме добре и без него", каза Берлускони. По адрес на пазарите, той подчерта, че "те са независими и безумни и че вървят по своя собствен път".

Накрая бившият премиер отново прояви пословичното си чувство за хумор. Водещият на програмата му припомни неговото обещание да се напие, ако Марио МонтиМарио Монти Марио Монти – италиански политик и икономист. Роден на 19 март 1943 г. във Варезе, северна изгуби изборите. "Винаги спазвам обещанията си. Но бяха казал, че ще се напия ако Монти не премине прага от 10 процента. Той все пак го направи, така че ще подаря на някой друг бутилката, която си бях заделил", каза Берлускони.

Последвайте канала на

БТА
922 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.02.26 | 18:59

1
''Съединението прави силата''

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини