Стачки и протести и днес в Египет

  • 24 февруари 2013 16:45

  • 1139
  • 0
Стачки и протести и днес в Египет
©

Животът буквално е замрял днес в египетския град Порт Саид заради продължаващата осми ден стачка в знак на протест срещу  политиката на правителството, предаде ДПА.

Според съобщения на местни медии гневни демонстранти са блокирали митнически пунктове и главните шосета в града край Суецкия канал, а учениците не ходят на училище. Заради протестите около 35 хиляди души не са могли да достигнат до индустриалната зона на Порт Саид.

Хората от пристанищния град настояват за съд срещу отговорните за смъртта на над 40 техни съграждани, загинали в схватки с органите на реда по време на протестите през януари.

Тези протести бяха по повод произнесените смъртни присъди срещу 21 местни запалянковци по обвинения, че са участвали в кръвопролития на футболен мач миналата година, припомня ДПА.

Хиляди работници в тухларни блокират днес за втори пореден ден железопътната линия от южния град Асют до столицата Кайро,
предаде Асошиейтед прес. Протестът им е заради решението на  правителството да премахне държавните субсидии за цените на
горивата за промишлени нужди. Почти 20 влака за Кайро са отменени.

Франс прес съобщи, че демонстранти блокират днес достъпа до главната сграда на египетското правителство в Кайро. Протестиращите срещу правителството на ислямиста президент Мохамед Морси не разрешават влизане, а само позволяват на служители да излязат от сградата "Могама" в района на площад "Тахрир", в която се намират няколко учреждения.

Последвайте канала на

БТА
1139 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини