Закопчаха ортак на Коце Маца за черно тото

  • 22 февруари 2013 06:48

  • 1809
  • 0
Закопчаха ортак на Коце Маца за черно тото
©

Италианската полиция прибра на топло 31-годишния словенец Адмир Сулич, заподозрян в уреждане на мачове. Той бе закопчан с белезници на летище “Малпенса” в Милано в четвъртък сутринта. Карабинерите оповестиха, че Сулич пристигнал с еднопосочен билет от Сингапур с намерението да се предаде на властите, които го издирват за престъпления, свързани със спорта, пише Труд.

За същото Италия издирва и Костадин Хаджииванов-Коце Маца. Бившият президент на “Беласица” и Сулич са заподозрени, че са членове на една и съща престъпна група и работели заедно по уреждане на мачове с цел печалба от залози в азиатски букмейкъри.

Италия издирваше Сулич от две години. Той е сочен за един от основните организатори на мрежа за манипулиране на мачове, уредила десетки двубои между 2009 и 2011 г. Веднага след задържането му на летището той бил отведен в затвора в Кремона.
Полицията твърди, че разполага с доказателства, уличаващи Сулич в участие в престъпна група заедно с други балканци и сингапурци. Конците на мафията дърпал мистериозният Тан Сеет Енг, известен като Дан Тан, а един от участниците в схемата за измами е арестуваният във Финландия сингапурец Уилсон Радж Перумал. Той е заподозрян в уреждане на много мачове, включително и на контролата България - Естония (2:2) в Анталия през 2011 г. За Перумал се знае още, че е работил с издирвания от Интерпол Костадин Хаджииванов, обвинен от италианската прокуратура в манипулиране на мачове като участник в т.нар. група на “Циганите”, която била връзка между азиатските букмейкъри и футбола в Южна и Източна Европа.

Арестът на словенеца Адмир Сулич идва по-малко от месец след разкритията на Европол, че 680 мача, включително световни и европейски квалификации и двубои от европейските турнири, са под подозрение за манипулация. Задържането на словенеца в Милано съвпадна с конференцията на Интерпол и ФИФА в Куала Лумпур, насочена към разбиването на международната мрежа за уреждане на мачове. Роналд Нобъл, генералният секретар на Интерпол, отказа да заяви категорично дали кръстникът на мафията Дан Тан е обявен за международно издирване. Не е тайна обаче, че сингапурският бос е разследван за престъпления в различни държави, включително Италия, Германия, Турция и Испания.

В Сингапур той не е издирван, но местната полиция твърди, че съдейства на Интерпол за разбиването на групата за залози. Преди време беше изнесена информация, че през 2009 г. на границата между Словения и Италия е засечен автомобил, в който пътували Адмир Сулич, Хаджииванов, Дан Тан и още един член на престъпната група - Дино Лалич. Италианската полиция твърди, че притежава достатъчно данни, че четиримата са работили в екип по манипулиране на мачове.

Това се доказвало и от показанията на друг участник в схемата - Уилсон Перумал. Пред финландските власти той заявил, че действал в тандем с хора от България, Сингапур, Хърватия, Словения и Унгария. Именно мними унгарски съдии без международен лиценз ръководеха скандалния приятелски мач България - Естония (2:2), в който и четирите гола паднаха от дузпи.

Тогава и двата отбора заподозряха, че са били въвлечени в манипулация с цел печалба от залози и сезираха ФИФА. Впоследствие се оказа, че подозренията са основателни и резултатът от двубоя бе анулиран. Организатор на мача бе тъкмо агенцията на Перумал, която избира съдиите и им плаща хонорара.

Последвайте канала на

Novini.bg
1809 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини