Кръв по улиците на София (снимки 18+)

  • 19 февруари 2013 17:44

  • 51155
  • 174
Кръв по улиците на София (снимки 18+)
© Булфото

До тежък сблъсък между граждани и жандармерия се стигна на Орлов мост на поредния протест срещу монополите в столицата.

Първоначално на Орлов мост се събраха 350 демонстранти, сред които много футболни фенове, предаде репортер на novini.bg. Сред множеството имаше и представители на младежкото БСП, които ще подкрепят протестните действия.

Протестиращите тръгнаха мълчаливо към паметника на Васил Левски. Те носеха български флагове и знамена на Европейския съюз, много от тях държаха цветя. Обещаха, че шествието ще е мирно и няма да се блокира движението на Орлов мост.

Множеството мина през подлеза на метрото. То обаче беше посрещнато от щит от жандармерия, който не го допусна до крайната им цел. Това предизвика демонстрантите да скандират "Мафия" и "Оставка". "Ние отиваме на поклонение на Апостола. Носим цветя, не носим калашници. Защо униформените ни спират?", питат те и блокираха движението покрай Софийския университет.

Един от малкото плакати, изготвени днес, гласи: "Писна ни да стоим на студено, за да ви храним!".

Протестиращите смятат, че е провокация това, че служителите на реда ги блокират и не им позволяват да се поклонят и да отдадат почит на Апостола.

На кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище" демонстрантите отново се сблъскаха с кордон на полицията. Те нарекоха полицаите "еничари". На място имаше военни и жандармерия. На 10 метра от паметника, където се намираха минути преди това президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и председателят на народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23, протестиращите скандираха "Оставка". Те са отвсякъде блокирани с полицейски коли, което разгневи събралото се множество.

Протестиращите заобиколиха блокадата на органите на реда през бул. "Мадрид".

След като официалната церемония приключи, а гвардейците се изтеглиха, гражданите бяха допуснати да положат цветя и венци на паметника. След това те се насочиха по ул. "Московска", където отново бяха посрещнати от униформени.

След това протестиращите се събраха пред Народното събрание, като вече броят им бе над 1000. Много от тях хвърлят димки, пиратки и бомбички.

Множеството се насочи към Орлов мост, където бе подкрепено от шофьори на тролейбуси, които надуха клаксоните си. Гражданите избухнаха в овации.

Движението в района бе блокирано, разярени протестиращи хвръляха бомбички и шишета с боя и бира по жандармерията. Имаше счупени щитове. Униформените атакуваха протестиращите. Има пострадали. Медицински служители помагат на ранените хора. Осем души са настанени в "Пирогов". Пострадал е един полицай.

Няма арестувани, по официална информация от СДВР, но има счупена патрулка.

Гражданите са настроени срещу правителството. Те искат оставката на Бойко Борисов и на целия кабинет.

Има протестиращи и пред Министерски съвет, където преобладават природозащитници.

Огромни задръствания и засилена охрана има в центъра на София.

Започна шествие на ПП "Атака". То тръгна от опашката на коня на площад "Народно събрание", по бул. "Васил Левски", покрай Софийския университет до паметника на Апостола на свободата. Традиционното факелно шествие на партията се разграничава от протестите.

Последвайте канала на

51155 174

Свързани новини

Коментари 174

Добави коментар
RIOT

2013.02.22 | 16:38

174
откъс oт интервюто на Умберто Еко за България : "Според мен България е една умираща, изчезваща държава, чието общество е загубило способността си да реагира адекватно на наглостта на подлеците, наметнали върху си наметалата на демокрацията и пазарната икономика и представящи се за политици и бизнесмени. Нима е възможно в 21 век, в пределите на Европа, изграждането на пътища и метро да бъде считано като огромно постижение, откриването на пречиствателни станции, обновяването и ремонтирането на различни сгради да бъде значимо събитие? Та това са нормални функции на държавата. Какво значимо достижение е това да асфалтираш път, докато другите строят космодруми, изследват космоса, създават иновации и развиват модерни технологии? Можеш ли да се хвалиш, че по улицата няма дупки, докато по тротоарите не можеш да вървиш? Че строиш църкви, а закриваш болници? Че прокарваш пътища, докато се обезлюдяват градове и села?"
niggawhat

2013.02.22 | 10:45

40
tova si e chistata istina RESPECT
X

2013.02.20 | 17:46

14
Много точно!!

2013.02.22 | 14:33

173
е вие герберите явно заради това не протестирате, щото сте добре платени, заработвате по форумите, долни боклуци
Gaminator

2013.02.22 | 14:33

172
НЕ, само простите хора в българия нямат пари

2013.02.22 | 14:33

171
Пичове хрумна ми нещо понеже тая Кунева много се пени.Ясно е,че Бойко ще падне с тези протести.Нека да я сложим служебно да я видим какво може тая щото се прави,че не била от тях!Или Волен защото и той иска властта.Нека да пробваме някой!или ВМРО или който и да е друг освен Доган,БСП и ДСБ и СДС и другите имитации.Какво ще кажете?
Fi4eto

2013.02.22 | 14:31

170
Добър вечер. Сега се прибирам от протеста. Няма да чета на всички простотиите, само ще кажа: СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ. Да почна с боклуците : ВСИЧКИ ПОД ПАГОН ДА СЕ ЗАСТРЕЛЯТ ИЛИ БЕЛЕНЕ НА МИНИТЕ. Да продължа с по малките боклуци : ТЕЗИ КОИТО НОСЯТ ЦВЕТЯ НА ЕНИЧЕРИТЕ СА ДОЛНИ НАИВНИ ПОМЯРИ И ПАЧАВРИ. В протестиращите имало било " футболни хулигани", - ДА ИМА, И ТЕ СА С КАСКИ И ЩИТОВЕ БОИКОВИТЕ КУРВИ. - ТАЗИ ВЕЧЕР ЖАНДАРМВРИЯТА РЪКОВОДЕНА ОТ ШАИКА НАКАДЪРНИ НЕЩАСТНИЦИ БИЕШЕ НАРЕД. В МОМЕНТА ИМА ЗАДЪРЖАНИ МОМИЧЕТАС И МОМЧЕТА НА ПРИЗВОЛЕН ПРИНЦИП. ИМАМЕ МОМИЧЕ ЗАДЪРЖАНО В 1 ПОМЯРСКО РАИОНО УПРАВЛЕНИЕ. - ВОИНА ИЛИ СМЪРТ.
Свобода

2013.02.22 | 10:46

43
Ти си пълен КРЕТЕН,изобщо не знаеш за какво ходиш на протестите и къде се намираш!
Fi4eto

2013.02.22 | 14:30

169
Алооооо ВАРНА- героите, елате тук в СОФИЯ да се запознаете с нашта мила КУРВЕНСКА ЖАНДАРМЕРИЯ.
X

2013.02.22 | 14:30

168
Полицаите в България кога са били нещо повече от тъпи тролове?!

2013.02.22 | 14:28

167
Това го каза, човек от един друг форум и искам да го цитирам, защото ми се струва много правилно: "Когато един зле образован и невъзпитан индивид,избран за премиер поради грешка на народния вот(вкл.и моя за съжаление) започне да твърди,че без него България ще пропадне,това не е само признак на ниско образование и възпитание.Това е симптом на диагноза от психиатрията за която могат да се произнесат съответните специалисти.Това е симптом,който проявяват и поддържниците на този индивид.Да не ги виним,обаче.Толкова им е дал Господ. "
fhcfgj

2013.02.22 | 14:28

166
takav tap narod samo boi zaslujava za ni6to ne stavat pak samo iskat da konsumirat kato zapadnqcite ;]
Обичам родината, но мразя държавата !

2013.02.22 | 14:28

165
Как всеки месец плащахме 30 до 50 лв. ток, а изведнъж станаха 500 ? Но какво да ви кажа... и да се смени президента, министрите, депутатите ПАК ЩЕ СЕ КРАДЕ... какво толкова ми го хвалите тоя Бойко ? вижте сега как Ви се отблагодарява ! закурамоедамефанегеягадендолениакочететовамупожелавамдаядегомнаколкотоекрал

2013.02.22 | 14:27

164
БОГ ЩЕ НАКАЖЕ ВСЯКА РЪКА ВДИГНАТА НАД БЕЗЗАЩИТНИ, ОГРАБЕНИ,МРЪЗНЕЩИ.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини