Изберете имена на спътниците на Плутон

  • 15 февруари 2013 14:28

  • 1587
  • 0
Изберете имена на спътниците на Плутон
©

Орфей и Евридика са сред имената, предложени за два нови спътника на Плутон.

За да бъдат наречени така обаче, трябва да спечелят най-много гласове в интернет класацията на инициативата за именуване на двата нови спътника, открити през 2011 и 2012 г. с помощта на телескопа "Хъбъл", съобщава "Фокус".

По думите на Пенчо Маркишки, астрофотограф от Обсерваторията на Рожен към БАН, има традиция всички обекти, намиращи се в пределите на Слънчевата система, в тъй наречения пояс на Кайпер, да бъдат именувани с имената на богове, божества, животни митологични същества или пък други понятия от гръцката и римската митологии.

В интернет сайта е представен списък от 21 възможни имена, където всеки може да гласува за своите фаворити. Тези две от тях, които съберат най-много гласове, ще бъдат използвани като имена на двата нови спътника на Плутон.

Сред имената фигурират тези на нашите тракийци - Орфей и любимата му Евридика.

Сега наименуваните спътници на Плутон са Харон - лодкар в Подземното царство на Хадес според гръцката митология, Хидра - митично змиеподобно същество и Никс или Никта, съответно в мъжки и женски род, в каквито версии се споменават тези богове.

Традицията е телата в краищата на Слънчевата система да се именуват на богове от Подземното царство според гърците и римляните или на такива, свързани със сътворението, по простата причина че покрайнините на Слънчевата система са тъмни.

Срокът за гласуване за избор на имената на двата нови спътника е до понеделник, 25 февруари.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1587 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини