Добрев: ДКЕВР трябва да си смени политиката на ценообразуване

  • 12 февруари 2013 08:12

  • 2689
  • 14
Добрев: ДКЕВР трябва да си смени политиката на ценообразуване
©

Обясненията за високите сметки за ток са тези, които обявяваме от няколко дена. Срокът на отчитане е бил 40 дни, а не 30 както обикновено. Увеличението на цената на тока също оказва своето влияние.

Това заяви министър Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: в студиото на TV7. Днес започваме първата серия проверки на електромери в столицата, а от утре започваме и в цялата страна. Проверките няма да се извършват от ЕРП-тата, а от Държавния институт по метеорология. Така ще гарантираме, че държавата стои зад проверките, обеща той. Започваме преговори и за договорите с тецовете в Марица, които бяха подписани по времето на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -. Резултатите от тези договори започват да се проявяват сега и ще продължат да тегнат и занапред Трябва да се промени тотално и ценообразуването в ДКЕВР, категоричен беше Добрев. Комисията на пръв поглед има прозрачен подход на работа, но има какво да се желае още много от нея. Основното е да се променят структурите на ценообразуване. В последните 10 години не е постигнато такова нещо, а напротив. Цените само растат. Трябва да имаме силен регулатор, който трябва да насочва инвестициите там, където е най-добре и полезно. Трябва да ревизираме дейността на регулатора, допълни той. Никой не е обещавал опрощаване на сметки. Ние можем да извършим проверки и то с държавните институции. При отчитането на електроенергията е много малка възможността за грешки. Не е като при парното, където има много повече възможности за машинации. При тока или инкасаторът трябва да е объркал данните, или електромера да се е повредил, което е рядко срещано, завърши Добрев.

В разговора участва и омбудсмана Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет. За нас проблемите с парното и тока са ежедневие. Аз не съм учуден, че хората излязоха на улиците. Всеки ден при нас идват стотици граждани с болките и мъките си. Най-страшното е, че тези хора нямат доверие в държавните институции. Ние трябва да върнем доверието на хората и да им докажем, че не защитаваме интересите на монополистите, категоричен беше Пенчев. При парното нещата също са много сложни. С тези топлинни счетоводители работите са толкова объркани. Провериха един милион сметки за парно и се оказа, че само сто били надписани. Това са глупости, обяви Пенчев. Няма как държавата да опрости сметките на хората към частни дружества. Това означава тя да ги плати, а това няма как да се случи, завърши Пенчев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2689 14

Коментари 14

Добави коментар
..

2013.02.12 | 15:52

14
Виж как се измъква мръсната гнида, били отчели за 40 дни.. Сега се чудят как да увъртят нещата само и само да спрат протестите и в същото време хората пак да си платят. Разсрочени сметки, тва онова...
Нямам нерви вече

2013.02.12 | 15:38

13
ДКЕВР е крайно безсмислено да съществува Държавната Администрация е пълна със агенции и комисии които нищо полезно не вършат само получават заплати и бонуси и кучетата си лаят , а кервана си върви ! Трябват реформи ама не само на хартия както до сега , а да се съкращават чиновници да се подвеждат под отговорност да им се конфискуват имуществото и да влизат на топло и т. н. !
ани

2013.02.12 | 14:53

12
Ей тоя малоумник - вече не мога да го трая , само простотии ръси ! Да го махнат - и без това нищо не върши /и не знае /.

2013.02.12 | 14:53

11
Не на монополистите Има дейности които са естествени монополи. Такива са електроснабдяването, водоснабдяването и топлоснабдяването. Във всяка къща влиза по една тръба и жица, така че собственика - снабдител е един. Всички останали са само посредници които само се „нагушкват“ за наша сметка. Аз искам снабдяване без посредници, но тогава снабдителя по естествен път става монополист. Спасението е закон за естествените монополии който да разрешава такава дейност да се извършва само от държавата и/или общините. Сегашните монополисти са длъжни да продадат активите си на държавата и общините, които да започнат да управляват тези дейности от датата на влизане на закона в сила, независимо кога ще се договорят продажните цени. Самите цени не могат да са пазарни, тъй като свободен пазар на това имущество няма. Цената да се договаря, но да се ограничи: 1. Не по-ниска от ½ от цената на която е била проведена приватизацията и 2. Не по-голяма от 4*дивидента изплатен за последните 3 години от съответните фирми. Е, ако те мошенически са изнасяли капитали за да не плащат или намалят дивидента – за тяхна сметка е. Нормалният бизнес предполага стойността на фирмата да се изкупува с годишните дивиденти за 10 години, аз тук съм завишил на 12 и това стига
bati pan4o

2013.02.12 | 14:53

10
ТОЯ ЛЬЖЕ КАТО ДЬРТА ЦИГАНКА-НЯМА 40 ДЕНА ПЕРИОД-4 ДЕНА ПОВЕЧЕ Е ПРИ МЕН.ОБАЧЕ АЗ СЕ ПИТАМ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ТОКА СТУВА 4,5СТОТИНКИ ОТ АЕЦ КОЗЛОДУИ И 10СТ ОТ МАРИЦА -ОТ ВЬГЛИЩАТА-ЗНАЧИ СРЕДНО 7СТ КАК ТАКА ДОКАСТО ДОИДЕ ДО МЕН СТАВА 21СТ.ЗНАЧИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ПОСРЕДНИЦИТЕ КОИТО НИ ЦАКАТ С 200% ПЕЧАЛБА.КАКВА Е ТАЯ НОРМА НА ПЕЧАЛБА ТОВА Е ЖИВ ОБИР.ДА СЕ ДИГАМЕ И ДА НЕ ИМ ПЛАЩАМЕ ДРУГИЯ МЕСЕЦ.КЬДЕ Е ДКВР-ДА СЕ НАМЕСИ-НЯМА ЗАЩОТО СА В КОМБИНА ПРОТИВ НАС.НЯМА БОИКО НЯМА СЕРГЕИ-ВСИЯКИ СА ПРОТИВ НАРОДА-ДА ГИ ИЗМЕТЕМ ОТ БЬЛГАРИЯ
мислещ

2013.02.12 | 14:53

9
Последните извращения с тока послаха на БУДА партията пълен крах на изборите! Е... помогнаха си с " повишенията" на детските, пенсиите, жизнения стандарт,! А можем да прибавим и "успешно" преборената престъпност....! Пък и... което си е. НАПРАВИХА КАКВОТО МОЖАХА !!!!
Радо

2013.02.12 | 14:52

8
Излиза че тока във България ще стане по скъп от златото Делян мангала и Дквр ги защитават за какво ни е такава комисия която само смуче пари като пиявица. Малко му беше на митинга следващият път го чакат павета!

2013.02.12 | 14:52

7
Да се плаща за реално консумирана ел.енергия, а не както е сега - още токова за какви ли не такси. Загубите по мрежата са за сметка на доставчиците. Иначе как ще намалят разходите и ще се инвестира в нови технологии като са намерили мекото НАРОДА ПЛАЩА. Затова предлагам ВСИЧКИ ДОМАКИНСТВА ДА СПРАТ ДА ПЛАЩАТ за ел. енергията докато не се изяснят за цената. Същото пледлагам да стане с банките-лихвари. Стига са ни крали. Като нямаме политици по добре без тях. Да се защити народния интерес това е. Време е за стачки за да се защитим.
Христо Илиев

2013.02.12 | 14:03

6
Единствено в България който действително може да застане на страната на обикновеният българин и да защити неговите интереси- това е Сергей Станишев. Направете справка в Сметната палата и ще видите каква Декларация внася Сергей и какви Декларации внасят почти всички останали политици и техните фамилии.........
..

2013.02.12 | 13:20

2
Сергейчо, нали знаеш че не трябва да пишеш тук, и да си с друго име, пак си миришеш.
:)

2013.02.12 | 13:23

4
Вчера четох, че 60% от сметката била такси добрре, обаче даваха за пример сметка от 410лв. Израсходвана била енергия за 162лв., 60% от 162 са 96-97лв., заедно с 162-то лв. = около 260лв., защо министъра не си направи труда да каже, другите 150лв. на човека от къде са?Не смятам, че е толкова трудно да почне да се прави засечка, колко енергия се продава, колко се консумира да се засича един вид и да се намери къде са загубите. Как може с водата да има общ водомер и след това всеки да има личен, а с тока е на доверие. Няма защо ние обикновенните хорица да плащаме за загубите и неплатените сметки/говоря за доста от махалите който не плат ток, но имат/ на ЕРД-тата и НЕК. Направете на хората заплатите и пенсийте достойни и тогава искайте увеличение и т.н.!!!

2013.02.12 | 14:02

5
Веднага ти казвам другите 150лв за какво са - за бонуси!

2013.02.12 | 12:50

1
Аз не считам че таксата за доставка трябва да е по-голяма от стойността на производство. Предлагам законово да се ограничи сумарната такса за доставка на 10% от стойността на производство на енергията. Тогава няма да има и проблем с приватизацията на тези дружества, макар че дори и при тези условия ще са печеливши

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини