"Синята коалиция" настоява за промяна на финансовите правила на НЗОК

  • 08 февруари 2013 14:48

  • 1276
  • 0
"Синята коалиция" настоява за промяна на финансовите правила на НЗОК
©

"Синята коалиция" настоява за отмяна на методиката на НЗОК за финансиране на интензивната помощ и за възстановяване на финансови нива, не по-ниски от миналогодишните, съобщиха от ПГ на формацията.

Несъгласието си с новите финансови правила на Касата, въведени от тази година, десните аргументирали на среща в парламента с управителя на НЗОК Пламен Цеков. До декември 2012 г. финансирането на интензивните клиники се е извършвало от Министерството на здравеопазването в размер на 500 лв. за пациент на ден. От началото на 2013 г. обаче с решение на Надзорния съвет на Касата сумата е намалена с повече от 50 на сто и е между 225 и 245 лева. През миналата година според справката на "сините" средната сума, изхарчена от големите болници за преминал болен на ден, е била 500-800 лева.

С новите финансови правила на НЗОК от началото на 2013 г. се компрометира самият процес на лечение на пациентите в интензивните клиники, са заявили на срещата Ваньо Шарков и Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва от "Синята коалиция". Според тях тези управленски решения водят до невъзможност за качествено лечение в интензивните клиники, съгласно правилата на добрата медицинска практика, както и до формиране на нови дългове на болниците и задълбочаване на кадровата криза в специалността, свързана с анестезиологията и интензивното лечение.

За нас това е недопустимо, е позицията на "Синята коалиция". Затова нейните депутати ще настояват на следващото заседание на Здравната комисия да бъде изслушан управителят на НЗОК в присъствието на министъра на здравеопазването, за да могат да се подготвят спешни управленски решения за излизане от тази ситуация.

Последвайте канала на

БТА
1276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини