БЛС: Процедурата на НЗОК за заплащане на медицинските изделия е незаконна

  • 29 януари 2013 12:14

  • 1330
  • 0
БЛС: Процедурата на НЗОК за заплащане на медицинските изделия е незаконна
©

Процедурата на Националната здравноосигурителна каса за заплащане на медицинските изделия е противозаконна, технически и правно неиздържана и опасна за пациентите. Това се посочва в позиция на Българския лекарски съюз.

От лекарския съюз са изпратили своето становище свързано с новата методика, по която трябва да става заплащането на медицинските изделия през тази година до управителя на НЗОК Пламен Цеков. В него се посочва, че процедурата за договаряне на медицински изделия, която е приета от Надзорния съвет на НЗОК, ще създаде правни, административни, технически и медицински проблеми, които пряко ще повлияят върху качеството и възможността за лечение на здравноосигурените хора. Поради тази причина методиката предизвика недоволството на всички заинтересовани страни - пациенти, лекари, фирми, болници, се казва в писмото.

В него се допълва, че методиката не е съгласувана с тези страни, както и с БЛС. Според експертите, заложеният списък в приложението на методиката противоречи с приетия от Министерски съвет и това е достатъчно основание да се провали правно каквато и да било процедура, провеждана през 2013 г. Според БЛС здравната каса не е отчела факта за голямото разнообразие на медицински изделия от един тип за конкретния болен, както и че повечето от тези изделия са импланти, които стоят в организма на човека дълги години.

С така предложената методика ще се заплащат най-евтините и некачествени медицински изделия, а пациентът и лекарят нямат право на избор, дори ако пациентът е съгласен да си доплати, както бе досега, посочват от съсловната организация. Лекарският съюз счита, че започнатата процедура трябва да бъде отменена, реимбурсирането да продължи по досегашния ред, при необходимост да се инициират промени в Закона за медицинските изделия и след това да се направи ясна и издържана процедура за 2014 г. "

Последвайте канала на

БТА
1330 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини