Българи в Лондон: Никой не обръща внимание на антибългарската медийна кампания

  • 07 февруари 2013 18:51

  • 1261
  • 0
Българи в Лондон: Никой не обръща внимание на антибългарската медийна кампания
©

Българи, които живеят и работят във Великобритания, твърдят, че не усещат специално отношение въпреки антибългарската вълна в британския печат напоследък. По официални данни на посолството ни българите на Острова са около 52 хиляди. Неофициално по данни на медиите обаче те са не по-малко от 80 хиляди. Голяма част са студенти или хора, заети в строителството и почистване на къщи, разказва БНТ.

В дома си в югоизточен Лондон ни посрещат трима българи, всички работещи в строителството. Лазар е от 16 години в Англия, бивш футболист на Локомотив Пловдив, сега поставя релси в лондонското метро. Според него съществува постоянен поток от емигранти, който едва ли ще се увеличи значително след отпадането на рестрикциите за работа през 2014.

"В България е хубаво като за живот, а тука за работа и за пари само", споделя Лазар Въчев.

Според Станислав обаче тежкият живот в България ще принуди много хора да търсят по-добро качество на живот навън. Михаил е пристигнал наскоро с мисълта да спечели пари, за да помогне на сина си да учи в Англия и така да му гарантира по-добро бъдеще. И тримата са единодушни, че не е лесен емигрантският живот, но е единствената възможност в момента те и семействата им да живеят по- добре.

"Нека всеки да се пробва. Не е лесно. Не е лесно, но не е и невъзможно. Идва, вижда, работи и преценява тука ли ще остане, или в България", разказва Станислав Симеонов.

И тримата споделиха, че по никакъв начин не са почувствали някаква реакция или коментар от своите колеги по повод на негативната кампания срещу българи и румънци. Дори споделят, че повечето англичани подминават с пренебрежение изявленията на г-н Фарадж, лидерът на Партията на Независимостта. Уважават ги на работното им място, защото са работливи и съвестни.

Студентът по музика в Тринити колидж Боян Иванов се чувства отлично в Англия и също сподели, че антибългарските коментари по медиите се раздухват повече в България.

"Има по-специално отношение, но то не е, защото съм българин, а то го има към чужденците - източноевропейци, нека да го кажем", смята Боян Иванов, и допълва: "Това е проблем повече в България, отколкото тук, обикновените хора, масата, не обръщат внимание на това."

В професионален аспект Боян смята, че определено няма място за него в България.

"В тая сфера, в която аз работя, за съжаление, нещата не са на добре. Тука имам много по-голяма възможност за реализация и за изява", уверен е Боян.

Катя е започнала от чистене на къщи преди време, днес работи като координатор на един от най-престижните хотели в Лондон - "Савой". Щастлива е и смята, че по никакъв начин предизборните антибългарски изявления на английски политици не са повлияли на взаимоотношенията й с колеги и клиенти.

"Някой, ако иска да дойде тук, е за да се развива, само за да се развива и да получи нещо в живота си, не за да получава повече пари и да се прави на интересен", каза Катя Михайлова.

Въпросът "да емигрирам или не" вероятно ще бъде на дневен ред за много от българите в родината ни и тази година. И за всеки отговорът е личен избор, който според членството ни в Европейския съюз, никой няма право да ни отнема.

Последвайте канала на

1261 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини