Елеонора Николова: БОРКОР иска да остане извън политиката

  • 07 февруари 2013 07:43

  • 1359
  • 0
Елеонора Николова: БОРКОР иска да остане извън политиката
© Министерски съвет

БОРКОР иска да остане извън политиката. Няма как да ни нашепват данни, защото анализите ни са обективни. Предлагаме шест електронни платформи, които да спестят 1 млрд. лева на държавата. Това заяви Елеонора Николова, която е директор на БОРКОР, в сутрешния блок на БНТ.

Тя е категорична, че шест електронни платформи, които предлагат ще взаимодействат помежду си - електронен одит и мониторинг, електронни регистрации и т.н. "Предвиждаме електронна регистрация. Решихме да изнесем административната част предварително, за да не се чувстват фирмите дискриминирани. Така те са поставен пред равен старт, защото са наясно с изискванията и дали отговарят на тях. Бизнесът гледа положително на тази мярка",уточни още тя.

"Първо ние ще се постараем да дадем шанс на всички фирми, които искат да участват в обществените поръчки. Много голяма част от възложителите им липсва капацитет, това обаче не е изненада. Голяма част от обществените поръчки в Европа се възлагат централизирано. Ние ще създадем капацитет, които да помага на фирмите", заяви Николова.

Директорът на БОРКОР обясни, че имат срок до 13 февруари, при които трябва да представи състав на работна група, а до 28 февруари - една стойностна сметка колко ще струва това, каза още тя. 

Що се отнася до това дали ще се приемат законови промени тя заяви, че няма никаква пречка при добра воля да бъдат приети тези законови промени, защото те са малко на брой.

Николова е категорична, че има произведен продукт от БОРКОР и той е тези мерки, за които става въпрос.

Попитана за доклада, които е представен вчера и това, че той не е прозрачен и не е даден на медиите, тя заяви, че са бързали да представят мерките и докладът по-късно трябва да бъде качен на сайта на центъра." Няма нещо, което да не можем да осветлим", заяви още тя.

Николова е категорична, че на държавата ще и бъдат спестени 1 млрд. лева от електронните обществени поръчки. За пръв път се включват контролните и одитните органи в процеса. Одитните органи са плъзгат само по повърхността на проблема, без да навлизат в него. КЗК не е активен участник в разкриването на корупцията, ето защо ние разработихме електронния одит, за да се види до края на процеса какви са сумите, които са реално потребени, категорична е Николова.

Тя е заяви, че БОРКОР иска да остане извън политиката. Анализите ни са обективни, данните няма как да ни бъдат нашепнат от който и

Последвайте канала на

1359 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини