Десислава Атанасова: Непрекъснато ни притискат да плащаме лекарства

  • 04 февруари 2013 08:15

  • 1608
  • 4
Десислава Атанасова: Непрекъснато ни притискат да плащаме лекарства
©

Над 300 000 са болните от онкологични заболявания в България. Това заяви пред БТВ министърът на здравеопазването Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,. Започнахме изграждането на модерни центрове за диагностика и лечение, а със 148 млн. лв. за апаратура, които ще дойдат от европейските фондове ще се осигури подобно лечение. 13 лечебни заведения ще се възползват от този проект в цяла България, уточни Атанасова.

Всяко едно заболяване, ако бъде диагностицирано навреме може да се преодолеят последиците. Наскоро стартира и проект, който ще се концентрира върху превенцията на рака на гърдата, рака на маточната шийка и рака на дебелото черво на стойност от 20 млн. лв. Тя призна, че си прави профилактичен преглед на всеки 6 м.

Тя отрече, че има поскъпване на лекарствата за онкоболни и дори показа справка от Позитивния лекарствен списък, от която е видно, че тенденцията дори е обратна. Това беше спекулация подета от в. „Дума“, каза Атанасова. Тя призна за проблеми само с два медикамента - „Петфлоурацил“, където е имало проблем с производителя и доставчика, „Оксиплатин“, за който предстои доставка в най-скоро време.

Проблеми трупани от 20 г. не могат да бъдат решени за един мандат, каза Атанасова и даде за пример, че откритите през уикенда реновирани отделения в Търговище са в болница, където не е правен ремонт от построяването на лечебното заведение през 1964 г.

През 2013 г. са отделени 3,4 млрд. лв, което е най-голямата отпусната сума за здравеопазване. Ние търсим допълнително финансиране и от ЕС. 6,5 млн. лв. например струва проект за обучение на „Спешна помощ“, припомни министърът.

Колкото пари се съберат от въведената 8% здравни осигуровки е добър основен пакет услуги, заяви Атанасова. Непрекъснато има натиск за това да се плащат повече лекарства и да се обслужват по-добре клиничните пътеки и медицински изделия. За първи път обаче лекарствата и медицинските изделия се договарят от НЗОК, припомни Атанасова. В момента под 1 млн. българи са здравно неосигурените българи, в което влизат обаче и трайно напусналите България наши сънародници. За социално слабите има изработен механизъм и тяхното лечение се поема от държавата, потвърди здравният министър.

Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, потвърди, че забраната за тютюнопушене ще остане независимо от натиска на собствениците на заведения. Тя припомни, че премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и вицепремиерът Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи са заплашили с оставка, ако рестриктивния режим бъде либерализиран.

Каквото и държавата да направи да ограничи ранната бременност в малцинствените групи, без подкрепа от техните семейства не можем да се справим, заяви Атанасова. Тя съобщи, че отново с европари ще се информират малцинствените групи за рисковете от ранната бременност. Опитваме се да влагаме много средства за преодоляване на демографската криза. На изчезване са и педиатрите в страната, каза Атанасова.

Последвайте канала на

Novini.bg
1608 4

Коментари 4

Добави коментар
.

2013.02.09 | 04:29

4
Тая е един от най големите боклуци и предатели от всички правителства досега!!!
Законова стерилизация!

2013.02.09 | 04:29

3
Пълна идиотка: "...с европари ще се информират малцинствените групи за рисковете от ранната бременност" - абе ко кой ви кара да ги "информирате" бе, трябва да взимате практически мерки да не се размножават толкова безконтролно, ограничение за по едно дете на семейство, глоби и стерилизация при надвишаване на лимита. Щом е добро за Китай, може да се приложи и тук по отношение на етническите "малцинства" - те са превърнали раждането в бизнес заради детските помощи и надбавки, а всъщност не се грижат за децата си, само взимат парите.

2013.02.04 | 21:52

2
Е то не може само да се краде!

2013.02.04 | 21:52

1
ГЕРБ броя дните да ви дойде краят ЕНИЧАРИ НА ВСИЧКО БЪЛГАРСКО РОДООТСТЪПНИЦИ ДОЛНИ!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини