Фондът плати за Емине, но отказва лечение на българче с тумор

  • 04 февруари 2013 06:24

  • 3791
  • 7
Фондът плати за Емине, но отказва лечение на българче с тумор
©

След две неуспешни операции у нас Фондът за лечение на деца отказва да изпрати в чужбина 10-годишния Николай Мартинов Марков от Добрич. От една година момчето има 5-сантиметров тумор в главата. Само преди дни от Фонда се намесиха спешно и платиха операцията на 2-годишната Емине, която имаше същата диагноза.

Поставената му диагноза е пилоцитен астpоцитом I степен, или казано с прости думи - мозъчен тумор. Сега надеждите на семейството му са насочени към болница в Турция, но Фондът за лечение на деца отказва да изпрати детето в чужбина, семейството е принудено да събира само средствата за лечението на Ники. За целта са необходими 28 500 долара, които родителите му не могат да си позволят, пише Монитор.

До момента семейството е събрало 27 000 лева.  Всичко започва през един пролетен ден в началото на април миналата година. "Върна се от училище с главоболие. Явно беше необичайно силно, защото плачеше", разказа пред „Монитор” майката на Ники Тони Маркова. На следващия ден детето е заведено на преглед при неврохирург, който назначава ЕЕГ. Изследването обаче остава недовършено, тъй като момчето, явно от притеснение, започва да повръща. На 6 април на Ники е направен скенер в медицински център във Варна. След разчитането му лекарите препоръчват ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), той като констатират наличие на образувание. Изследването на ЯМР е направено в Русе на 9 април, д-р Джендова установява - мозъчен тумор с големина 5 см. Лекарката уточнява, че туморът е доброкачествен, но операцията не търпи отлагане, тъй като налягането в главичката на детето се увеличава и може да има усложнения.

"Каза ми, че туморът никак не е малък за дете на тази възраст и че операцията е задължителна", каза Тони Маркова. Д-р Джендова предлага два варианта - в Турция или в болницата "Света Ана" в София. Майката решава детето да бъде оперирано в България, тъй като не разполагат със средства за Турция. Така на 11 април Николай Мартинов е на преглед при едно от светилата в тази област.

На 17-и Ники е приет в болницата, а на 20-и е извършена операцията. "Операцията беше пълен кошмар! Детето беше вкарано без упойка в операционната зала и е гледало как оперират някакъв мъж на съседната маса", припомня ужаса майката. Първата операция е неуспешна и затова насрочват нова. Тя се провежда на 1 юни. Втората операция също продължава 4-5 часа. След края й лекарят не съобщава на родителите какъв е резултатът. По-късно по телефона майката научава, че и тя е неуспешна, че туморът е на много сложно място и е отстранен около 30 процента от него. Материал е изпратен за хистологично изследване и той потвърждава, че туморът не е злокачествен. Професорът назначава лъчетерапия, която, по думите му, ще намали тумора до минимум. А след това препоръчва на майката да се посъветва за манипулация с кибернож в Турция.

Следват 33 курса лъчетерапия във Варна в продължение на месец и половина. И отново изследване на скенер. "Когато излязоха резултатите, бях шокирана! Туморът беше с почти същите размери, дори малко по-голям!, споделя майката. Тя позвънила в „Света Ана” в София и попитала асистент на професора дали е възможно туморът да възобнови размерите си за такъв период. Отговорът бил – не.

На 4 октомври на Ники е направено ново изследване на ЯМР, което показва, че лечението въобще не е повлияло на размера на тумора. Тони Маркова се обръща към още един специалист в България – друго светило, само че от "Пирогов". "Като погледна снимката, каза набързо:

"Влизайте, утре ще ви оперираме" - разказа майката. - Казах му, че синът ми не е опитно зайче - който го хване, да го оперира..."

Последвайте канала на

Novini.bg
3791 7

Коментари 7

Добави коментар
Любо

2013.02.08 | 20:42

7
Кому е нужно това противопоставяне Емине срещу Николай ? Достатъчно е кофти живота , та и допълнително да нагнетявате напрежение.

2013.02.08 | 20:41

6
да застреляме теб, от коментар 2, идиот такъв

2013.02.08 | 20:41

5
Застреляте го, той е българче.
Да помогнем!

2013.02.04 | 20:16

4
Дайте DMS!
niki

2013.02.04 | 20:16

3
tiq na6te doktori sa palni nekadarnici i kasapi, ne hodete pri tqh, te si pravqt opiti s vas
dani

2013.02.04 | 20:15

2
za6o moge za edni ,a ne moge za drudi.Nali v si4ki sa deca na tazi dargava ma6eha.

2013.02.04 | 20:15

1
давайте да помагаме. DMS нещо .. държавата да си ... майката.

Добави коментар

Водещи новини