Даниела Дариткова пак вкарва темата за тютюнопушенето в пленарна зала

  • 01 февруари 2013 12:35

  • 1517
  • 2
Даниела Дариткова пак вкарва темата за тютюнопушенето в пленарна зала
©

В рамките на този парламент темата за тютюнопушенето ще се постави на дебат в пленарна зала, съобщи председателят на здравната комисия Даниела Дариткова по повод протестите срещу пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Тя обясни, че има промени в Закона за здравето, които са предложени от независими депутати. "Законопроектът е минал на първо четене в здравната комисия. Докладът е в Народното събрание и би следвало законопроектът да се разгледа в пленарна зала. В рамките на този парламент темата за пушенето ще се постави на дебат в пленарна зала", заяви Дариткова.

"Надявам се народните представители от ГЕРБ да подкрепят още веднъж своята позиция, изразена миналата година с приемането на забраната за пушене. Разчитам, че наистина депутатите от ГЕРБ ще бъдат отговорни и ще зачетат позицията и на премиера, и министъра на здравеопазването, които бяха многократно, твърдо изразени. В същото време темата за пушене е надпартийна и наистина тук различните мнения се чуха в рамките на всички политически сили", коментира още тя.

"Референдумите са един добър начин за отразяване на демократичните правила на обществото и мнението на всички граждани. Но когато се прави политика и тя е в името на здравето на нацията, няма как да се постигне пълен консенсус. Тогава трябва да се налагат решения, които смятаме, че са добри за бъдещето на нацията, когато ние имаме статистика, че сме на първо място в Европа по сърдечно-съдова смъртност, на едно от първите места на заболеваемост и смъртност на онкологични заболявания, когато тази смъртност от онкологични заболявания е особено честа при лицата под 65 години, ние нямаме как като здравна комисия и като национално отговорни управляващи да не заложим на принципите на здравословен начин на живот. Тютюнопушенето е един от основните рискови фактор за всички тези заболявания", отбеляза председателят на здравната комисия.

Последвайте канала на

Novini.bg
1517 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.02.01 | 13:48

2
"един от основните рискови фактор за всички тези заболявания" А с останалите основни рискови фактори какво става?!?
Даниела Отзадриткова

2013.02.01 | 13:32

1
стига с тая тема вече!

Добави коментар

Водещи новини