Мъжете доминират в новия парламент

  • 08 октомври 2014 06:13

  • 2843
  • 3
Мъжете доминират в новия парламент
© Булфото

Мъжко царство се очертава в 43-тото НС независимо от европейските призиви в последните години за равнопоставеност на половете в политиката. Това показа проверка на разпределението на мандатите след обявяването на резултатите от вота в неделя от ЦИК.

Дамите в 42-рото НС са били 60 - около 25% от всички 240 народни избраници, докато в бъдещия състав на законодателния храм те ще са едва 45, или малко под 20%. За сравнение - в новия състав на ЕП принципът за минимум 40% дами беше спазен много стриктно, пише в. Монитор. Шест района на страната изпращат в парламента само мъже - Видин, Габрово, Стара Загора, Ямбол, Разград и Търговище. Принципът за равнопоставеност на половете е спазен само в Силистра, Перник и Смолян, откъдето в пленарната зала ще влязат по две жени и по двама мъже. Трите столични избирателни района плюс този на София-област общо успяха да излъчат едва 12 депутатки от всичките 52-ма народни представители, влизащи в състава на 43-тото НС.

Националистките ще са кът. „Атака” по всяка вероятност няма да има нито една дама в парламентарната си група, ББЦ ще са само с една, а Патриотичният фронт – едва с две. Реформаторите също ще имат две жени в редиците си от общо 23-ма свои представители. Малко по-добре представени са дамите в редиците на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, но дори ГЕРБ не успя да постигне европейското съотношение 60% към 40%. Социалистките в редиците на коалиция „БСП - Лява България” също са много под очакваното. При съставянето на листите си червените бяха изпълнили изискването за равнопоставеност на половете, но повечето дами се оказаха на неизбираеми позиции. Така в парламентарната им група сега ще има не повече от 5 - 6 представителки на нежния пол.

Предимно икономисти и инженери ще насядат в 240-те кресла в пленарната зала. В 43-тото НС няма да липсват също така юристи, лекари и финансисти. От ГЕРБ са заложили най-вече на икономистите. Минимум 10 са с такова образование, като сред тях са и тримата бивши министри Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета и Делян Добрев. Хората с инженерно и юридическо образование също са предпочетени за депутати от лидера на партия ГЕРБ Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. В неговите редици обаче ще има и представител на спорта - треньора по баскетбол Иван Чолаков, както и на културата – скулптора Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. По-голямата част от народните избраници от ГЕРБ са млади – под 40 години, с преобладаващи въздушни и огнени астрални знаци.

Подобен е професионалният профил и на бъдещите депутати от коалиция „БСП – Лява България”. Икономист ще е почти всеки пети депутат вляво, а юристите и лекарите този път се броят на пръсти. В БСП масово са на около 50 години, като в техните редици е и най-възрастният депутат. Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в отново ще бие първия звънец в пленарната зала, давайки старт на работата на новите 240 избраници.

Преподавателите пък заемат централно място в редиците на ДПС. Тежест на групата придават председателят на партията Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в, отличил се със своята риторика, както и зам.-шефът на 42-рото НС Алиосман ИмамовАлиосман Имамов  Алиосман Ибраим Имамов е роден в село Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС,. Икономистите също са добре представени в редиците на движението – сред тях са Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на, Рушен Риза и Мустафа Карадайъ. Преобладаващата част от съпартийците им са на възраст между 45 и 50 години, но сред тях има и по-млади, с богат опит в политиката.

На юристите очевидно пък залагат реформаторите. Трима от ключовите им депутати са завършили право – лидерът на ДСБ Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и, както и председателите на СДС и на ДБГ Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва и Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22. В техните редици също има немалко икономисти. Тъмносиният Петър Москов пък е анестезиолог, при това практикуващ. Средната възраст в бъдещата парламентарна група на РБ също е около 40 години.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2843 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.10.08 | 13:05

3
Анестезиологът знае кои са добрите хирурзи.
FM

2014.10.08 | 09:42

1
Какви мъже там са, лизачи, близачи,чуждопоклонници и продажници.
FM

2014.10.08 | 09:42

2
И дупедавци.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини