Кризата сви търсенето на баровски жилища

  • 30 януари 2013 06:28

  • 909
  • 0
Кризата сви търсенето на баровски жилища
©

Кризата доведе до свиването на търсенето на просторни апартаменти и увеличи предлагането, казват брокери от столичните агенции за недвижими имоти, пише "Монитор".

Според агенти, купувачите на подобни имоти на пазара са малко, предлагането е много голямо и пазарът ще продължи да бъде диктуван от тези, които купуват.

„Част от офертите са за нови и напълно завършени жилища”, уточни брокер от столицата. По думите му, цените в общи линии са около 800 евро за кв.м. В скъпите квартали – 1100-1200 евро/кв.м, а в по-евтините – 600-620 евро/кв.м. „Големи апартаменти с инвестиционна цел се купуват главно в центъра на София, защото там по-лесно могат да се намерят платежоспособни наематели, главно чужденци”, смята той. „Предлагането обаче на имоти с гараж, особено в центъра, е малко, а купувачите ги предпочитат. При новото строителство подобен проблем няма”, допълни той.

Брокерите са на мнение, че проблем за пазара на просторни апартаменти над 150 кв.м е и по-трудното отпускане на кредит за подобни имоти, защото банките искат по-големи гаранции и по-високи доходи от искащите заеми.

Според Полина Стойкова, търсенето на големи апартаменти в София през по-голямата част на миналата година е било много слабо, но през последните два - три месеца се забелязва активизация в сегмента. „Изискванията на купувачите обикновено са свързани с наличие на достатъчно просторни помещения, две спални и удобство за нормален живот на едно съвременно семейство. Жилищата с голяма площ се купуват главно за лично ползване”, смята тя.

Тихомир Цаков не вярва през 2013 г. на пазара на големи апартаменти в София да има съживяване. „Хората се ориентират към покупката на оптимално жилище от около 80 кв.м с идеалните части, подходящи за четиричленно семейство”, казва брокерът. „Голям имот изисква високи разходи, което не е по възможностите на всеки. Много рядко се купуват големи апартаменти и мезонети. В немалко от новопостроените сгради тези жилища стоят още празни” допълва той.

Страхил Иванов смята, че пазарът на големи жилища в престижните квартали на големите градове е вечен. „Той не се влияе много от конюнктурата, защото винаги има търсене на качествени имоти, а сега интересът е по-висок, защото има много атрактивни оферти”, смята брокерът.

Клиентите с по-високи финансови възможности предпочитат да си купят апартамент в стар престижен квартал, най-вече близо до центъра, казват столични брокери. Най-търсени остават имотите в района на Докторски паметник и „Оборище”. В тези части на София обаче предлагането на качествени имоти не е много голямо. Немалък интерес има и към кварталите „Лозенец” и „Иван Вазов”.

Според имотни брокери след 2008 г. немалко от закупилите скъпи къщи в полите на Витоша не могат да покриват разходите за поддръжката им и търсят начин да ги продадат и да си вземат голям апартамент в тих квартал по-близо до центъра на града.

Последвайте канала на

909 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини