Анестезиолозите скочиха на здравната каса

  • 17 януари 2013 11:33

  • 842
  • 0
Анестезиолозите скочиха на здравната каса
©

Дружеството на анестезиолозите в България алармира, че интензивното лечение е крайно недофинансирано. Това съобщиха от пресслужбата на Българския лекарски съюз, цитирайки писмо от дружеството, изпратено до съсловната организация, до парламентарната комисия по здравеопазване, до министъра на здравеопазването и до управителя на Националната здравноосигурителна каса.

Председателят на дружеството проф. Николай Петров изразява своето безпокойство от предложените цени за интензивно лечение, плащани от НЗОК за лечението на болните през тази година. След обсъждане специалистите са предложили заплащане от 700 лв. за процедура "Интензивно лечение с изкуствена белодробна вентилация" и 250 лв. - без белодробна вентилация. От НЗОК обаче е определено финансиране в рамките на 357 лв. за процедурата с механична вентилация и 155 лв. - без механична вентилация, се казва още в писмото. Проф. Петров уточнява, че тези процедури, които през миналата година бяха заплащани от Министерството на здравеопазването в размер на 500 лв. дневно, тази година НЗОК ще плаща по 357 лв.

БЛС подкрепя изцяло изложеното становище на анестезиолозите. "Ниските цени не само ще влошат качеството на медицинските услуги, но ще имат и пагубни последствия за финансовата стабилност на лечебните заведения. По този начин НЗОК наруши действащи нормативни актове, за което БЛС ще потърси правата на българските лекари в съда", се допълва в съобщението на съсловната организация.

Последвайте канала на

БТА
842 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини