Наводненията в Австралия взеха четири жертви

  • 29 януари 2013 11:45

  • 601
  • 0
Наводненията в Австралия взеха четири жертви
©

Най-малко четирима човека загинаха и хиляди хора бяха принудени да се евакуират от домовете си днес вследствие на мащабните летни наводнения в два австралийски щата, които затрудниха въздушния и железопътния трафик и добива на въглища, предаде Ройтерс.

Потопът бе предизвикан от отслабналия вече циклон Осуалд, който през последните три дни изля над 200 литра вода на квадратен метър в някои райони на щатите Куинсланд и Нов Южен Уелс, като реки преливаха, а градове се превърнаха в блата. Най-тежко са засегнати местата около градовете Бъндабърг, Рокхемптън и Ипсуич в щата Куинсланд, както и около Графтън и Лизмор в Нов Южен Уелс.

Отряд от 14 хеликоптера е спасила над хиляда души в Куинсланд през нощта, а издирвателно-спасителните операции продължат и днес. В Бъндабърг 2000 жилищни сгради са под вода, а евакуираните са 7500. Жителите на Брисбейн са предупредени да преварява питейната вода, защото градската пречиствателна станция е задръстена с тиня и не работи.

Тази наводнения са значително по-малки от наводненията в Брисбейн през 2011 г., когато бяха нанесени щети за над 6,6 милиарда австралийски долара (6,87 млрд. щатски долара), отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
601 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини