Холандия ще ни предостави опита си в дигитализация на музейното дело

  • 26 януари 2013 18:44

  • 671
  • 1
Холандия ще ни предостави опита си в дигитализация на музейното дело
© Булфото

Холандският Рийкс Музеум предложи на министъра на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко ценния си опит си в дигитализацията на изкуството. Това стана по време на срещата на министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко с ръководството на прочутия музей. Рийкс Музеум в Амстердам е готов да предложи и кратък стаж за обучение на музейни мениджъри.

Специално за посещението на министър Рашидов ръководството на Музея беше подготвило интересна презентация. Тя представи авангардния дизайн и революционния метод в дигитализацията на Рийкс Музеум. В основата на дигитализацията стои свободното споделяне на изображенията, данните, историята на институцията в цялото интернет пространство. „Стратегията е да се даде на потребителите възможно най-широкият достъп до уникалната колекция на Музея”, обясни Марайке Смалеганге, маркетинг директор.

Разработено е и специално приложение за мобилните телефони от по-висок клас. То ще стартира през м. април т. г. Тогава ще бъде открита основно ремонтираната сграда на Рийкс Музеум, която заема 30 000 кв. м площ и съхранява близо 1 млн. творби. От тях 6 500 са шедьоври на живописта, сред които блести уникалната „Нощна стража” на Рембранд. Реконструкцията е продължила 10 г. и през това време 125 000 от най-известните творби са снимани с най-висока резолюция и всеки потребител може да ги разглежда в интернет.

Министър Рашидов благодари за готовността на Националния музей на Холандия да сподели опита си с България в момент, когато българското Министерство на културата изгражда няколко нови музея и усвоява евросредства за обновяване на театри, опери, училища по изкуствата.

Историята на Рийкс Музеум започва още през 1800 г., но официалното му откриване е през 1885 г. Тази година се очаква през него да преминат близо 2 млн. туристи.

Последвайте канала на

671 1

Коментари 1

Добави коментар
Monique

2013.01.26 | 22:08

1
Rijksmuseum се произнася като Райкс Мюзеум

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини