Брюксел дава повече пари за българските фермери

  • 24 януари 2013 20:02

  • 1622
  • 0
Брюксел дава повече пари за българските фермери
©

Добри новини от Брюксел за българските фермери и земеделски производители. Комисията по земеделие на Европейския парламент успя да прокара промени в Общата селскостопанска политика, които ще позволяват увеличаване от 2014 г. на земеделските субсидии - ще може да се субсидира тютюнопроизводството и пчеларството. Почти една трета от субсидиите са за екоземеделие, предаде БНТ.

Предложенията на комисията трябва да бъдат одобрени от целия парламент, а след това и от отделните държави. Ако това стане, през 2014 г. ще бъде частично поправена съществуваща несправедливост - сега българските фермери получават много по-малко субсидии от френските например.

Ако бъдат приети предложенията, вече ще могат да се получават и субсидии за отглеждане на тютюн. Това стана след като Европейският парламент буквално изтри списъка, предложен от Европейската комисия за подпомагане на определени култури, в който тютюнът не беше включен.

Едно от ключовите изменения, предложено от Мария Габриел, е създаването на нова схема за субсидии за пчеларството. В бъдеще ще може да се получават пари за всяко отглеждано пчелно семейство, но размерът им ще се уточнява по-късно.

Новост в Общата селскостопанска политика са и парите за биоземеделие. За да се получават субсидии за това, фермерите трябва да отглеждат различни култури, да поддържат постоянни пасища и да има резервирани т. нар. приоритетни екологични области: Младите фермери - до 40 години, ще бъдат подпомагани по решение на отделните държави с до 1500 евро, а в схемата ще могат да бъдат включени повече малки ферми.

Последвайте канала на

1622 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини