Европейската космическа агенция ще изведе в орбита 12 апарата

  • 24 януари 2013 19:05

  • 1701
  • 0
Европейската космическа агенция ще изведе в орбита 12 апарата
©

Европейската космическа агенция /ЕКА/ ще изведе в орбита 12 космически апарата през тази година, заяви нейният генерален директор Жан-Жак Дорден, цитиран от БТА и ИТАР-ТАСС.

"Сега не мога да кажа каква ще е точната последователност на планираните седем старта, тъй като някои се "наместват" в зависимост един от друг. Така например през април е запланувано изстрелването на ракетата-носител "Вега" със спътника "Проуб-В" и на автономния товарен кораб АТV-4. Но един от тях може да бъде отложен", каза Дорден.

Следващата планирана космическа мисия е орбиталната командировка на европейския космонавт Лука Пармитано в Международната космическа станция.

През лятото в Плесецк с помощта на ракетоносителя "Рокот" в орбита ще бъдат доставени три космически апарата "Swarm", съобщи генералният директор на ЕКА, като отбеляза, че тъй като за изстрелването отговаря руската страна, на него не му е известна точната дата. Спътниците на тази мисия трябва да изучат магнитното поле на Земята. Освен това тези космически апарати ще предоставят уникална информация за слънчевата активност.

Също за това лято е предвидено изстрелването на телекомуникационния спътник "Алфасат I-XL", разработен от компанията "Инмарсат" в партньорство с ЕКА. "Този спътник ще има огромна нова платформа с маса шест тона", уточни Жан-Жак Дорден.

За тази година са предвидени два старта с по два спътника от европейската навигационна система "Галилео". Учени от цял свят очакват с повишен интерес началото на европейската мисия "Гайя". Европейският космически апарат трябва да състави карта на милиарди звезди в нашата галактика - Млечния път. Стартът е планиран за края на октомври, каза Дорден.

Последвайте канала на

1701 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини