Американските военни ще рециклират ненужни спътници

  • 23 януари 2013 19:28

  • 1466
  • 1
Американските военни ще рециклират ненужни спътници
©

Американската Агенция за авангардни изследвания в областта на отбраната обяви проект, с който ще тества технологии за улавяне на излезли от употреба спътници, за да бъдат използвани годните им ценни части за построяване на нови апарати, предаде БТА.

За проекта "Феникс" са предназначени 180 милиона щатски долара. От агенцията са убедени, че сумата ще се върне многократно чрез икономии от рециклираните скъпи части.

Първият важен тест ще бъде направен през 2016 г., когато ще бъде изстреляна показна мисия за връщане към живот на антена от излязъл от употреба спътник. Кой ще е той, още не е уточнено. Агенцията засега има списък със 140 подходящи спътника, от които ще избере един.

Идеята е да бъде изстрелян роботизиран апарат, който да стига до излезли от употреба спътници и да взима ценните здрави части от тях. Отделно ще бъдат изстреляни и миниспътници, а роботизираният механик ще монтира на тях взетите стари части, за да бъде създадена нова комуникационна система.

Астрофизикът Джонатан Макдауъл от Харвард, който следи изстрелваните ракети и спътници по света, каза, че идеята е интересна и в дългосрочен план може да доведе до икономии.

Последвайте канала на

1466 1

Коментари 1

Добави коментар
рибката

2013.01.23 | 22:03

1
Що ще харчат пари за роботи ,да качат една тумба цигани - те ще им рециклират всичко

Добави коментар

Водещи новини