Във Варна започват строителство на ново депо за отпадъци

  • 24 януари 2013 14:15

  • 1827
  • 0
Във Варна започват строителство на ново депо за отпадъци
©

До няколко месеца във Варна започва строителство на ново депо за отпадъци. То ще се намира край село Въглен и трябва да реши проблемите с боклука на морския град за следващите 30 години.

Вече е обявена обществената поръчка за изпълнител, а скоро се очаква да приключат и последните процедури за отчуждаване на частните имоти, попадащи в терена с обща площ от близо 283 дка. Проектът е на обща стойност 34.4 млн. лв., обяви неговият ръководител Петранка Стоилова – юрисконсулт на Община Аксаково, цитирана от Дарик. Общината е бенефициент на проекта. 22.9 млн. лв. от сумата са европейско финансиране, а малко над 4 млн. лв. ще дойдат от републиканския бюджет. Останалата част от парите ще бъде осигурена от общините Варна, Аксаково и Белослав, като морската столица ще плати около 7 млн. лв.

Първият етап от проекта предвижда строителството на клетка с капацитет от 402 000 т., който се очаква да бъде достигнат за 5 години. Освен това ще бъдат изградени инсталации за компостиране и рециклиране на „зелени” и строителни отпадъци, пречиствателна станция за отпадни води, както и депо за инертни материали. Всички те трябва да влязат в експлоатация от началото на 2015 г. През следващите два етапа ще бъдат изградени нови две клетки, които се предвижда да бъдат използвани до 2034 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1827 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини