НАСА: Всеки може да допринесе в търсенето на извънземни светове

  • 23 януари 2013 18:31

  • 3492
  • 2
НАСА: Всеки може да допринесе в търсенето на извънземни светове
©

Учените, работещи с космическия телескоп „Кеплер“, направиха своя архив от екзопланети достъпен за целия свят, пише "Обекти", позовавайки се на "Mashable".

В NASA Exoplanet Archive ще бъдат публикувани в реално време всички находки, направени от екипа. Вместо да чакаме седмици и месеци, докато учените получат потвърждение, че наистина са забелязали екзопланета, тук ще откриваме всички потенциални кандидати за земеподобна планета.

Същевременно всеки ще може да допринася за неговото развитие. Ако някой астроном смята, че това реално не е планета, а да речем, двойна звезда, ще може да уведоми екипа на „Кеплер“.

NASA Exoplanet Archive ще съдържа информация за размера на световете, орбиталния им период и други подобни данни.

„Всичко се обновява в реално време“, заяви Стив Хауел от „Кеплер“. И всеки може да допринесе в търсенето на извънземни светове. Група ученици вече решиха да използват информацията за група планети, наблюдавани от „Кеплер“. Те ще я съпоставят с карта на вече известни звезди, опитвайки се да открият някаква повторяемост. Хауел не смята, че ще видят нещо кой знае какво, но е доволен от факта, че се опитват да помогнат по различен начин.

„Целият свят може да ни помогне с информацията от „Кеплер“ – допълва той. – Не виждам никакви проблеми с това“.

„Кеплер“ е изстрелян на 6 март 2009 г. в 22:49:57 ч. местно време от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, САЩ. Той обикаля Слънцето и с помощта на фотометър след яркостта на над 145 000 звезди в определено поле на видимост.

Последвайте канала на

3492 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.01.26 | 03:32

2
мога да, идете в базата в Дълси и сами вижте какво става на повече от 14 етажа под земята; официално са седем, но релано не са. Явно мозъчетата на тези от наса помнят 60 секунди :)
Nas

2013.01.26 | 03:30

1
^tom tolkova mnogo tarsim druga planeta stava ne6to gnilo deto samo bogatite go zanqt

Добави коментар

Водещи новини