Ново училище в Сатовча

  • 23 януари 2013 14:28

  • 1041
  • 0
Ново училище в Сатовча
©

В родопското село Плетена вече има ново училище. То е изградено със средства по проект Трансгранично сътрудничество между България и Гърция. От гръцка страна в проекта е включено село Като Неврокопи, а от българска - читалището в село Плетена. Инвестицията е за милион и половина лева, като в момента напълно завършено е строителството на сградата, предаде БНТ.

Новото училище в село Плетена е гордост за местните хора. Разказват, че с нетърпение очакват през септември децата от първи до 8 клас, които сега се обучават в стара сграда, да влязат в новите класни стаи.

В старата сграда има течове, пукнатини по стените, вече си е на възраст. Затова решиха да направят ново, да го преместят, децата да се чувстват удобно, комфортно, каза Исмет Хасанов.

Община Сатовча е сред населените места в страната, където има най-малко закрити училища.

Моето мислене е такова, че в едно населено място, ако училището се закрие, няма да има и детска градина, няма да има деца, младите ще изчезнат, коментира Арбен Мименов, кмет на община Сатовча.

Училища в този край на Родопите не се закриват, защото макар и по-малко, все още се раждат деца. За миналата година техният брой е над 70.

Да, разбира се, че се раждат. Почти всяко семейство е с две деца, но тенденцията е към намаляване на раждаемостта, смята Венко Яворов.

В село Плетена си спомнят, че броят на децата тук преди години стигал до над 300, а сега едва над стотина.

Последвайте канала на

1041 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини