Кризата връща гурбетчиите у дома

  • 21 януари 2013 20:31

  • 1738
  • 3
Кризата връща гурбетчиите у дома
©

Масово жители от селата в община Сатовча, които преди години избраха да работят и живеят като гурбетчии в Испания, Португалия, Гърция и Норвегия вече се връщат по родните си места. Само в село Плетена за последните няколко месеца са се върнали близо 200 души от чужбина. Въпреки това близо 3 хиляди души от общината все още живеят и работят извън границите на страната ни, разказва БНТ.

Работа за мъжете в чужбина вече почти няма, казва Али Ибрахимов, който близо пет години е работил в строителството в Испания. "Те не ни гонят, не ни казват "изчезвайте оттука", но оставаш без работа, нямаш пари, какво да правиш там да седиш?", споделя Али Ибрахимов.

Работа в чужбина се намира все още за жените, признава той. Разказва, че съпругата му останала, защото там изкарва добри пари, като се грижи за възрастни хора.

"В три къщи като ходи по два часа, около хиляда евро ги връзва", разказва Ибрахимов.

Някои се връщат, други обаче, като 23-годишния Исмет Хасанов, са категорични, че трябва да опитат късмета си в чужбина. Младежът е подал документи за работа в Англия и чака да го викнат на интервю.

"Мисля, че на полето, каквото и да е, работа да има, че тука и това няма", споделя той.

От Община Сатовча казаха, че млади хора заминават на гурбет, но все по-малко.

"С едно момче разговаряхме от село Слащен, който е там от 15 години и ми казваше, че давал работа на 100 човека. В момента вика "и за мене трудно мога да си намеря работа", каза Арбен Мименов, кмет на Община Сатовча.

Тези, които са се върнали и са спечелили някой и друг лев, смятат да ги инвестират в бизнес или пък в земеделието у нас казват, още в Сатовча.

Последвайте канала на

1738 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
КРИЗАТА!

2013.03.26 | 15:33

3
Кризата= на изкупуване на света за дребни стотинки! Иначе казано: Световния елит (едни хорица без държава) отпускат кредити на хората (чрез свойте банки-99% от всички на планетата), на всички които поискат, къде по-малки суми срещу л.к., къде по-голями- срещу ипотека, или активи от бизнеса на хората за дългосрочен план и след 4-5г спират парите в световен мащаб! И какво става? И най-големия и доходоносещ бизнес да имаш, хората, като нямат пари да ти купуват производството, ти затъваш в дългове (към "добрите" и "щедри" банки) и губиш всичко! После започваш да работиш за да оцелееш, а банките ти взимат всичко за дребни стотинки и железни, законни договори! ТОВА Е КРИЗАТА! Видиш ли- дошла от сащ, заради некви ТАМ имоти, свръх инфлация и т.н. ГЛУПОСТИ!
Мен

2013.03.26 | 15:32

2
На много хора думите на номер 1 ще им се сторят някакви конспиративни измислици. Същите тези хора след 5 години ще се чудят от къде им е дошло...
Георги Христов

2013.01.22 | 08:47

1
Сегашните управляващи са едни мишоци-които с простотията и некадърността си вкараха целия народ в кошара и го оставиха без поминък и работни места. Представете си ако всички български граждани работещи в чужбина се върнат обратно в България - колко процента ще стане безработицата - към 85 % !!!

Добави коментар

Водещи новини