Японските власти наредиха спешни проверки на самолетите Боинг 787

  • 09 януари 2013 08:24

  • 1135
  • 0
Японските власти наредиха спешни проверки на самолетите Боинг 787
©

Японските власти наредиха на двете водещи японски авиокомпании Джапан еърлайнс и Ей Ен Ей да проверят спешно  техническото състояние на притежаваните от тях самолети Боинг  787, предаде ИТАР-ТАСС.

Двете компании заедно имат засега общо 24 самолета, но планират да разширят флотилията си до 51 машини.

Разпоредбата за спешна проверка на самолетите последва  двата инцидента с японски Боинг 787 на летището в Бостън,  станали в понеделник и вторник.

Първият инцидент стана в понеделник след кацането в Бостън на самолета Боинг 787 на японската компания Джапан еърлайнс. От Боинг потвърдиха, че пожарът е започнал от един от акумулаторите в машината. Това е станало, когато пътниците вече били напуснали машината, но подобен инцидент при пълен самолет и по време на полет може да има катастрофални последствия, отбелязва Асошиейтед прес.

Ден след това във вторник от самолет Боинг 787 отново на Джапан еърлайнс на пистата на летището в Бостън изтекоха близо 150 литра гориво. Инцидентът е станал малко преди машината да излети и се е наложило пътниците за Токио да бъдат свалени от самолета. В него е имало общо 178 пасажери и 11 души екипаж. Пистата е била почистена от изтеклото гориво, а после полетът е бил пренасочен за по-късен час.

Двата инцидента стават в момент, когато Бойнг се опитва да ускори производството си на модела 787, чиято половина от корпуса е от композитни материали, а пък една трета се произвежда от японски компании.

Акциите на Боинг паднаха с 3,3 процента до 73,64 долара след двата инцидента.

Последвайте канала на

БТА
1135 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини