Италия ще плати 100 000 евро глоба за пренаселени затвори

  • 09 януари 2013 07:42

  • 802
  • 0
Италия ще плати 100 000 евро глоба за пренаселени затвори
©

Европейският съд за правата на човека постанови, че Италия заради претъпканите си затвори нарушава основните права на затворниците и глоби италианското правителство с 100 000 евро, предаде Асошиейтед прес.

ЕСЧП нареди на Рим да внесе промени в ситуацията до една година.

Присъдата на съда идва три години след като италианското правителство призна, че в страната съществува подобен проблем, но така и не прие съответния закон.

Решението на ЕСЧП беше взето по делото на 7 затворници от 2 различни затвора, оплакали се всеки един от тях, че трябва да споделят килия от 9 квадратни метра с още двама затворници. Така на тримата де факто се полагали по 3 квадратни метра лично пространство. Затворниците освен това се оплакали, че нямали редовно топла вода или осветление.

Според италианската организация за защита на правата на затворниците Антигоне италианските затвори са пълни на 142 процента от капацитета си, а някои затвори дори са препълнени на 268 от капацитета си.

През 2010 г. правителството обяви извънредно положение в тази насока и призова за създаването на 47 допълнителни постройки към затворите, за да увеличи капацитета им до още 20 000 затворници. Правителството тогава призова за приемане на закон, който да позволява домашен арест като алтернатива на някои затворнически присъди.

Последвайте канала на

БТА
802 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини