Номинираният за шеф на Пентагона Чък Хейгъл подкрепя Израел

  • 08 януари 2013 06:09

  • 780
  • 0
Номинираният за шеф на Пентагона Чък Хейгъл подкрепя Израел
©

Републиканецът Чък Хейгъл, който бе номиниран от президента на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият за шеф на Пентагона, увери Израел в пълната си подкрепа след като негови съпартийци го упрекнаха, че не е защитавал достатъчно тази страна и се е противопоставял на санкциите срещу Иран, предаде Франс прес.

"Няма никакво доказателство, че съм антиизраелски настроен, няма никакво мое гласуване (в Сената), което да е във вреда на Израел", заяви бившият сенатор от Небраска пред местния вестник на този централен американски щат "Линкълн джърнъл стар".

Президентът Обама не спомена тези критики, когато по-рано днес обяви, че номинира Хейгъл за министър на отбраната. Тази номинация обаче трябва да бъде утвърдена от Сената, където демократите на Обама не разполагат с нужното квалифицирано мнозинство и ще се нуждаят от гласове на сенатори републиканци. Някои конгресмени остро разкритикуваха минали изказвания на Чък Хейгъл за "еврейското лоби". Хейгъл също е заявявал, че не е "израелски сенатор".

В интервюто, което предвещава аргументацията му пред Сената, Хейгъл посочва, че не е гласувал в Сената за някои подкрепяни от произраелски организации резолюции, защото са били контрапродуктивни. "Това, което е в интерес на Израел е да се помогне на Израел и палестинците да намерят мирен начин да живеят заедно", заяви Хейгъл.

Други конгресмени упрекнаха Хейгъл, че в миналото се е противопоставял на налагането на икономически санкции срещу Иран, който е заподозрян в стремеж да разработи ядрено оръжие. Хейгъл обясни в интервюто, че се е противопоставил на едностранно налагане на санкции от САЩ. "Санкциите на ООН работят. Когато само ние налагаме нещо, то не работи", каза той.
 

Последвайте канала на

780 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини