Днес е Ивановден

  • 07 януари 2013 06:11

  • 2785
  • 0
Днес е Ивановден
©

На 7 януари църквата почита свети Йоан Кръстител. Празникът, наречен „негов събор”, е ден, в който вярващите отправят молитвена прослава към божия пророк, представил на хората Христос и кръстил Спасителя във водите на р. Йордан.

На тази дата българите празнуват Ивановден. В народната вяра Йоан Предтеча бил посветен в тайнството да кръщава водата, младите булки и малки деца. Поставили жената в центъра на живота и семейството, те нарекли празника Женски водици, а ритуалите се изпълнявали само от жените.

По-късно главни действащи лица стават именниците - Йоан, Иван, Иванко, Иваница, Иво, Иванка, Ваньо,Ваня, Джони, Жана, Нако, Янаки, Калоян, Калчо. Според традицията те насила се къпят в реката за здраве. Майките и съпругите им приготвят обреден хляб - петохлебие, който носят в църквата и оставят пред иконата на Св. Йоан Кръстител. Опята от попа, погачата се раздава на близки и съседи за здравето на именника.

В миналото обичаите на Ивановден са били свързани с отколешните институции на побратимството и кумството. Били са съпътствани от кукерски игри, карнавали и надбягване с коне, известни още като Ивановденски кушии.

Честито на всички именници!

Последвайте канала на

Весела Найденова
2785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини