Откриха заразени гръцки картофи

  • 29 декември 2012 16:05

  • 1588
  • 0
Откриха заразени гръцки картофи
©

Варна е един от градовете, в които Агенцията по безопасност на храните извърши целеви проверки на картофите за консумация, които се предлагат с търговска цел.

Зеленчукът се проверява за несъответствия на партидите с произход България и други държави-членки на Евросъюза.

Проверките са разпоредени от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Д-р Йордан ВойновД-р Йордан Войнов Завършил е Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора има придобита. Освен Варна, са проверени търговците на картофи и в София, Пловдив, Русе, Стара Загора и Благоевград, съобщава Дарик.

В изпълнение на заповедта са извършени 75 проверки, като са проверени близо 800 тона картофи. Констатирани са несъответствия в партиди с произход Полша, Швеция, Германия, Гърция, Чехия и Румъния, за което са издадени предписания за прилагане на коригиращи мерки. За неспазване на изискванията за движение на картофи на територията на Европейския съюз и непредставяне на редовни документи са върнати 2 партиди с произход Полша и Швеция.

В картофи с произход Гърция е установена и потвърдена зараза от карантинния вредител Globodera pallida (Картофена цистообразуваща нематода). Към заразените картофи са приложени необходимите фитосанитарни мерки, съгласно националното законодателство. За всички установени несъответствия, чрез системата EUROPHYT са изпратени официални нотификации до Европейската комисия и всички държави членки.

От БАБХ не уточняват в кой регион на страната са открити заразените картофи.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1588 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини