Западът и Израел подготвят военна операция в Сирия

  • 23 декември 2012 21:08

  • 2807
  • 1
Западът и Израел подготвят военна операция в Сирия
©

Елитни части на въоръжените сили на Франция и САЩ се придвижват към йорданско-сирийската граница, подготвяйки възможна намеса в Сирия в случай на падане на режима на президента Башар Асад, за да защитят складовете с химическо оръжие от ръцете на ислямистите, съобщава германското сп. Фокус.

Според публикацията командването на френския Чуждестранен легион през последните месеци многократно е изпращало разузнавателни отряди от Йордания в Сирия. Предполага се, че като маскировка войниците от елитното подразделение на въоръжените сили на Франция осъществяват охраната на полевия лазарет за бежанци край йорданския град Мафрак. Специално подготвени за сражения в пустинни условия бойци от американските части със специално предназначение "Делта форс" и "Рейнджърс" също са в готовност за възможно участие в операция в Сирия, твърди "Фокус-онлайн".

Освен това според изданието бойци от специалното подразделение на генералния щаб на армията за отбрана на Израел "Сайерет Маткал" отдавна са проникнали на територията на Сирия и са готови да участват в операция за противодействие на опитите на ислямистите да се сдобият с химическо оръжие.

Израел и западните страни се опасяват, че по време на конфликта правителството на Сирия ще използва химическо оръжие срещу бунтовниците, както и че то може да попадне в ръцете на терористи.

Последвайте канала на

БТА
2807 1

Коментари 1

Добави коментар
х

2012.12.26 | 15:24

1
да не стане като в ирак ,че сирия не разполага с химическо оръжие

Добави коментар

Водещи новини