Мая Манолова: ГЕРБ икономисва на гърба на децата

  • 21 декември 2012 10:29

  • 2108
  • 10
Мая Манолова: ГЕРБ икономисва на гърба на децата
©

ГЕРБ икономисва от децата и пести на гърба на младите семейства. Това заяви от парламентарната трибуна Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, депутат от БСП.

Приемането на Бюджет 2013 ще бъде запомнен с безпрецедентните протести на майките, които дойдоха с децата си в парламента със своите искания - увеличение на обезщетението за майчинство и на детските надбавки от 35 на 50 лв. Приемането на този бюджет ще бъде започнем с бездушното отношение на ГЕРБ към българските майки, към справедливите искания на младите български семейства, обяви Манолова. Тя отправи питане "Къде те да търсят подкрепа и отговор защо няма пари за тях?" към министъра на труда и социалната политика Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко.

В отговор на демографските предизвикателства бе предприема стратегия за демографско развитие на България до 2030 г., в която е разчертан план за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца. Основният инструмент за това, което е и основен приоритет на поверената ми институция в дългосрочен план, е стабилна и благоприятна семейна среда, обясни министърът. Той подчерта, че въпреки че парите за майките не са увеличени, отпускът при бременност и раждане не са намалявани, на фона на тежката икономическа криза.

Семейните помощи достигат до повече от 80 процента от децата. Предвидени са 30 милиона лева за изграждането на нови детски градини и ясли в цялата страна, каза Младенов и допълни, че подкрепата за семействата не е само финансова.

И в трите области, които изброихте като приоритетни, резултатът от вашето управление може да се характеризира с една дума - "провал", отговори Манолова. Това, че в бъдеще ще строите детски градини, е добре, но не може да помогне в момента на семействата с малки деца. Това, че искате децата да живеят в сигурна семейна среда, е много хубаво, но каква сигурна среда, когато младите семейства мизерстват, когато младежката безработица е много висока, когато обезщетението за майчинство е в размер на 240 лв. Аз бих казала обратното - вие икономисване от децата, вие спестявате от младите семейства, каза депутатът от БСП. По думите й, по време на управлението на ГЕРБ се раждат с 5 хиляди по-малко деца всяка година. За вашето управление равносметката е с 20 000 по-малко деца, защото вие убихте перспективата пред младите български семейства, заключи Манолова.

Младенов заяви, че през последните три години и половина правителството работи много за изграждането на стабилна среда и деинституционализиране на децата, настанени в домове. По отношение на изграждане на центрове от семеен тип вече текат процедури. Още от пролетта на следващата година около 30 такива центъра ще бъдат отворени. Ще има и нови места в детските градини, за да облекчим майките, които да могат да ходят на работа, а някой да се грижи за децата им. Работи се и за децата в малцинствата, които трябва да получат равен старт на първо клас. Това са важни стъпки, обобщи министърът.

Последвайте канала на

2108 10

Коментари 10

Добави коментар

2012.12.25 | 15:46

10
Коментари 2 и 3 пълно безхаберие и демонстарция на простотия. А относно майките и това което искат е малко. Ама нали няма какво повече да им вземе правителството освен живота защо да им дава повече, където няма далавера ГЕРБ ги няма никакви. Където има за крадене са първи. Развитието на семействата, майките, отглеждането и развитието на децата трябва имат приоритет, а в момента сякаш не съществуват. Стъпкани са както и много други работи в България. Долу ГЕРБ! ОСТАВКА! ОДЪРЖАВЯВАНЕ, СЪД И ПРИСЪДА!

2012.12.25 | 15:46

7
типичен коментар от червена смрад. Колко милиарда са загубите от ЗАМЕНКИИИИИИИии.

2012.12.25 | 15:46

9
вие к*ви червени колко ви е лесно да говорите след като крадохте милиарди

2012.12.25 | 15:46

8
Вие пък крадохте на гърба на целия народ

2012.12.25 | 15:46

6
Бсп трябва да ви забранят със закон. Само лъжете и мафиотствате.

2012.12.25 | 15:45

5
Комунистко грозна от кое в държавата не сте краднали та претендирате
ozzmozis

2012.12.25 | 15:45

4
Щом се разсмърдяхте значи е права жената. Няма ли да направите една задружна свирка на Б.Б., все пак е Коледа.
хаха

2012.12.23 | 13:26

3
мечтае си тя.. и аз искам да съм президент на америка, но уви. тия ще търкат наровете като постоят малко без имунинтет.
XXL

2012.12.22 | 21:38

2
Лека корекция на заглавието:Герб икономисва на гърба на деца с български произход!!!
stiga

2012.12.22 | 21:38

1
niama ni6to po lo6o ot nezadovolena gena

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини