Брюксел с нов удар към пушачите

  • 20 декември 2012 07:41

  • 2650
  • 6
Брюксел с нов удар към пушачите
©

След като българското правителство забрани пушенето на закрити обществени места, сега идва нов удар за пристрастените към никотина, но този път от Брюксел.

Европейската комисия прие предложение, с което иска да забрани продажбата на някои видове електронни цигари. В Европа и у нас този тип изделия се смятат за спасителна сламка за страстните пушачи, които не могат да употребяват цигари на обществени места.

Експертите от ЕК обаче водят дългогодишна битка с тютюнопушенето и смятат да забранят папиросите на батерия, като ги направят лекарствен продукт, който няма да бъде разрешен за свободна продажба, пише в. "Преса". За тази цел комисията ще раздели електронните цигари на два типа - с допустима норма на никотин и такива с недопустимо съдържание. Първите ще може свободно да се продават, а другите ще се дават само с рецепта от лекар.

Все още не е ясно кой тип електронни цигари ще бъде забранен за продажба, тъй като тепърва Европейският парламент трябва да разгледа предложението и да формира нормите за никотин, уточниха от представителството на ЕК и нас.

"На този етап разбираме предложението не като забрана, а като определяне на прагове на съдържание на никотин", обясниха от Министерството на здравеопазването. От ведомството посочиха, че всяка страна ще трябва да изработи националните си позиции, но документите все още не са пристигнали.

Според запознати обаче най-застрашени са именно цигарите на батерия, които са за масова употреба, защото потребителят сам преценява какво количество никотин да си сложи.

След дългогодишна подготовка в предложенията, които се очакват да бъдат финализирани през 2014 г., залегна и забрана за ползването на аромати върху тютюна, като например ментол.

Брюксел въвежда изискването 75% от опаковката на цигарите да бъде покрита със снимки и предупреждения. Няма да има и реклами, както е в Австралия.

Последвайте канала на

2650 6

Коментари 6

Добави коментар

2012.12.23 | 22:54

5
много интересно за какво лекаря ще изписва никотин

2012.12.23 | 22:54

6
За пари под масата.

2012.12.23 | 22:54

4
предлагам вместо референдум за белене да направят за това дали искаме да бъдем в ЕС.тия европейци и американци ни спукаха трътките
Българин

2012.12.23 | 22:53

2
Точно така! Буквално ми цитираш и мнението и думите! Та ние, когато бяхме в СИВ си бяхме п о- добре. Това е най - голямата гавра за България - бедна като африканско племе, но в ЕС! Вън от този скапан съюз!

2012.12.23 | 22:54

3
Щом сте толкоз загрижени за здравето на хората, забранете производството на тютюн и неговите производни. Щом не го правите, значи сте най обикновени педераси.

2012.12.23 | 22:53

1
Дявола като нямал работа си чукал децата.Тези политици не спряха да се занимават с глупости и да се хванат да поработят.Много са загрижени какво пуши народа,а не дали се храни или как се оправя с мизерната заплата.Евро съюза да го духа.

Добави коментар

Водещи новини