Цигарите в Австралия - с нова, стряскаща премяна

  • 30 ноември 2012 20:21

  • 2482
  • 0
Цигарите в Австралия - с нова, стряскаща премяна
©

Австралия е първата страна в света, която въвежда оспорвани цигарени опаковки. От утре кутиите за цигари в страната ще изглеждат по един и същ начин. Целта е да се намали броят на пушачите.

От първи декември цигарените кутии в Австралия ще бъдат еднакви - тъмнозелени на цвят със стряскащи изображения и предупреждения за вредата от тютюнопушенето, предаде БНТ. Името на цигарите ще бъде изписано с дребен шрифт. За някои пушачи това не е проблем. "За мен това са просто картинки, нищо не означават", коментира Виктор Ел Хейг.

Австралийските власти предприеха тази стъпка, за да намалят пушачите в страната. В момента те са 15 процента - за сравнение веднага след Втората световна война в Австралия са пушили 50 на сто от населението.

С новата мярка здравните власти опитват да отклонят хората от вредния навик като ги лишат от лъскавите кутии, което е доста оспорван начин.

"Има доказателства в подкрепа на схващането, че хората не пушат заради външния вид на опаковката", твърди Ронан Бари, представител на производител на цигари.

Противниците на идеята дават и друг аргумент. Според тях уеднаквяването на цигарените кутии ще улесни фалшифицирането им.

Според някои данни, 80 лобисти в момента упорито опитват да повлияят на вземането на решения в Брюксел, така че австралийското решение да не бъде приложено и в Европейския съюз.

Последвайте канала на

2482 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини