Израелският външен министър беше обвинен в злоупотреба с доверие

  • 13 декември 2012 18:26

  • 654
  • 0
Израелският външен министър беше обвинен в злоупотреба с доверие
© Снимка © Getty Images/Guliver

Главният прокурор на Израел Йехуда Вайнщайн повдигна обвинения в злоупотреба с доверие срещу външния министър Авигдор Либерман, но реши да не го обвинява в по-сериозни нарушения като измама и пране на пари, предадоха световните агенции.

Въпреки че Либерман избегна по-тежките обвинения, решението на главния прокурор все пак застрашава политическата му кариера и предизвиква сътресение в израелската политика малко повече от месец преди парламентарните избори. Според прогнозите вотът на 22 януари вероятно ще бъде спечелен от съюзилите се партии на Либерман и премиера Бенямин Нетаняху.

Външният министър отричаше да е извършил нещо нередно и заявяваше, че ще подаде оставка, ако срещу него бъдат повдигнати обвинения. Сега обаче не е ясно какви ще бъдат действията му, след като предявените обвинения се оказаха по-леки от очакваните.

Обвинението в злоупотреба с доверие е свързано с твърдения, че Либерман е положил усилия да издейства повишение на израелски дипломат, който му е предал поверителни документи, свързани с разследване срещу него. Разследването на личните бизнес дела на Либерман датира от повече от 10 години. Прокуратурата подозираше, че той незаконно е получил пари от бизнесмени и ги е изпрал през фалшиви фирми, но явно е преценила, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения.

Според юристи Либерман може да подаде оставка подобно на други израелски служители, срещу които в последните години бяха повдигнати обвинения в корупция. Сред тях бе бившият министър-председател Ехуд Олмерт, който тази година беше оправдан по повечето обвинения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
654 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини