В Сирия искат откуп за украинска журналистка

  • 12 декември 2012 21:28

  • 1015
  • 0
В Сирия искат откуп за украинска журналистка
©

Майката на украинската журналистка Анхар Кочнева, похитена в началото на октомври в Сирия от бунтовници, твърдящи, че са от Свободната сирийска армия, отправи отчаян призив към похитителите и към украинското и руското правителства, предаде Франс прес.

Журналистката е заплашена с екзекуция в четвъртък. "Обръщам се към онези, които я държат в плен - вие също имате майки и деца, не извършвайте този грях, пуснете дъщеря ми, моля ви", каза през сълзи Людмила Кочнева. Посланието беше отправено във видеозапис, разпространен от украинската телевизия "1+1" в интернет сайта й.

"Украйна, Русия, спасете дъщеря ми, докато все още има време!", помоли майката.

Медиите съобщиха, че похитителите са поискали откуп от 50 милиона долара за журналистката и, ако не го получат, щели да я екзекутират утре.

През ноември беше разпространен запис с пленената журналистка, в която тя твърдеше, че работи с руското и сирийското разузнаване. Смята се, че тези твърдения тя е направила под натиска на похитителите. В същото видео журналистката твърди още, че е участвала редом до сирийски и руски военни в няколко битки в Сирия.

Анхар Кочнева говори свободно арабски. Откакто пристигна в Сирия през септември, тя направи няколко изявления по сирийската телевизия, в които защити режима на Башар Асад. Те веднага бяха последвани от заплахите на бунтовниците, разказва нейна приятелка.

От началото на конфликта през март 2011 г. в Сирия загинаха 15 професионални журналисти, сирийци и чужденци, както и 41 журналисти по граждански договори.

Двама чужди журналисти се водят за изчезнали в страната.

Последвайте канала на

БТА
1015 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини