Приеха Инокентий в лоното на Българската православна църква

  • 11 декември 2012 13:39

  • 876
  • 1
Приеха Инокентий в лоното на Българската православна църква
©

Светият синод реши да приеме Крупнишкия епископ Инокентий в лоното на Българската православна църква, след като разгледа неговата покайна молба и писмена декларация, с която се отрича от титлата Софийски митрополит и наместник - председател на Светия синод. Това каза пред журналисти главният секретар на синода епископ Наум.

Той уточни, че Инокентий, който ръководеше така наречения алтернативен синод, се е отказал и от всички извършени от него хиротонии след 1 октомври 1998 г. Епископ Наум съобщи, че по молба на Старозагорския митрополит Галактион Инокентий ще бъде от днес негов викариен епископ.

По думите на наместник-председателя на Светия синод Варненският и Великопреславски митрополит Кирил най-малко 15 свещеници от Софийска епархия, които са били към синода на Инокентий, са готови да се върнат в лоното на Българската православна църква, както и още няколко духовници от други епархии.

Разколът в Българската православна църква започна през 1992 г.

Последвайте канала на

БТА
876 1

Коментари 1

Добави коментар
Мефистофелчо

2012.12.11 | 13:53

1
Предлагам,"челният" опит на Светия Синод с опрощаването чрез покаяние,да се използва и в българската съдебна система!Всеки престъпник се "покайва"пред"оторизирани "за целта лица("покаятели")и излиза от съда(или от затвора)като ...чисто нов...престъпник!После пак отначало и така...до края на света(но не и на църквата)!Може да се създаде и "министерство на покаянието",ще се създадат нови работни места (за адвокати например)и друг обслужващ го персонал,за да няма опашки пред офисите му!А Светия Синод,да бъде използван за връзката с Господ,който ще подписва всички"покаятелни"документи!Така всички(включително и Господ)ще са доволни защото няма да има "действащи"престъпници,а само....покаяли се!И така,ще плеснем с ръце и ще се прегърнем-убийци и жертви и всички вкупом ще отидем в рая(ако ни разреши...Светия Синод")

Добави коментар

Водещи новини