Маргарита Попова: Бих застанала срещу целия свят против смъртното наказание

  • 02 декември 2012 13:54

  • 4606
  • 42
Маргарита Попова: Бих застанала срещу целия свят против смъртното наказание
©

Вицепрезидентът Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на обяви готовността си да се изправи пред „целия свят” срещу смъртното наказание. „За смъртно наказание никога не бих искала да се говори, никога не бих искала да чувам нито като личност, нито като държавник. И срещу смъртното наказание бих застанала, ако трябва и срещу целия свят”, заяви тя пред БНР.

Преди дни Попова лансира идеята от българската съдебна система да отпадне доживотният затвор без право на замяна. Предложението й породи широка обществена дискусия и раздели мненията в двете крайности. Появиха се и поддръжници на идеята да се върне смъртното наказания. „Разбирам хората, разбирам обществото, разбирам техните претенции, тяхната национална нагласа. Разбирам много добре емоциите и нагласите на хората срещу тази тема, която се отвори. Нагласите на хората навсякъде под слънцето са такива, защото хората са настроени срещу злото, което те виждат в извършването на престъпление. Никой не може да убеди лесно жертвата, пострадала от престъпление, че не трябва да има тежко възмездие и ако може най-тежкото”, каза тя.

По думите й искането й е част от последователната политика, която води още от времето, когато е била прокурор. Тя уточни, че е поела ангажимент за създаване на работна група, която да изготви проект за нов Наказателен кодекс. „Един от акцентите беше да бъде осъвременена системата на наказания, тоест да помислим какви по вид наказания ще заложим в новия НК и как ще бъдат съразмерни”, обясни вицепрезидентът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4606 42

Свързани новини

Коментари 42

Добави коментар
Бай Киро

2013.01.07 | 02:09

42
Като се пишеш демократка защо не питате народа на референдум?Защо в кампанията за президентски избори не каза това на хората, а удобно си мълча?Като налапа кокала чак тогава почна да плямпаш врели-некипели!
фантомас

2013.01.07 | 02:07

41
не..да...ама краи на това. ОКО ЗА ОКО..............триабва, сега, по натам..ВИНАГИ.

2013.01.07 | 02:06

40
я да видим кво се случва: отпадна смъртното наказание - еми добре, има някакъв резон, не може така с лекота да се отнема човешки живот, па макар и на престъпник - вкарай го доживот зад решетки, да си живее там. НО - сега и доживотния затвор трябвало да отпадне.... е кво става? много сме жестоки с престъпниците ли, кво ли....? после вероятно ще искат законов максимум в срока - най голямата присъда да стане 10 г., например. и кво излиза? държавата се грижи за правата на ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, а "честните граждани"-балъци да плащат данъци и да духат....
vicky

2012.12.03 | 02:40

3
predpolagam stava vupros za mom4etata v malaizia mn dobre 4e se e otmenilo nakazanieto ma tva det si napisal "prestupnici" e mnogo tupo kazano tva ako e v niakoia druga durjava she napravat vsi4ko za da gi onevinat a tuka burzame da si prikazvame gluposti ami ako ne sa vinovni ako sa bili jertva shtoto mnogo interesno kak toia deto gi e podmamil pak bulgarin sa go pusnali malaziicite mn prosto shoto e bil svurzan s vlastite nevidimite no iasni putishata na narkoticite kvo te kara da mislish 4e naprimerno malaizia e perfectna durjava i ima strogi zakoni moje tezi mom4eta da sa bili malkite ribki 4rez koito pravitelstvoto na malaizia si e skrila zlatnia xaiver gledai filma brokendown palace-dvoreca na iluziite razkazva se podobna istoria edin gospod znae dali sa vinovni naistina ili sa bili porednite zabludeni otishli da izkarat niakoi lev sorry tva e moito mnenie kakto i za istoriata s moriacite v ispania i mn drugi no TVA SME NIE BULGARITE PLUE ME SE DOPOSLEDNO dano da ima spravedlivo i silno razsledvane ot nasha strana da ne gi ostaviame da izgniat tam prosto taka ina4e she pokajem otnovo 4e sme mishoci i buzliovci

2013.01.07 | 01:56

39
Както писаха по-долу тя е на страната на убийците крадците,изнасилвачите и педофилите.За това ли са я избрали хората(аз не съм гласувал за нея)?И тя е като предния вице-пускат изроди срещу ПОДКУПИ.БРАТЯ БЪЛГАРИ ДА НАПРАВИМ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ВРЪЩАНЕ НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ
Иван

2013.01.07 | 01:52

38
Тази овца май не знае какво става в България. Всеки ден четем, слушаме и виждаме как цигани изнасилили зверски, убили зверски и т.н. Всички сме наясно как се крадат милиони и милиарди от такива като нея от целия Български народ. Ами нормално е да е против, защото сигурно и нея ще я засегне и тя е една от тези, които трябва да ги бесят публично по площадите!
гост

2013.01.07 | 01:50

37
тая не е в ред- смърт за умишлена смърт-само така има оправия в тая държава-референдум за смъртното наказание сигурен съм че поне70 процента от българите ще подкрепят връщането му

2013.01.07 | 01:49

36
Аз мисля че вместо да се отменя доживотния затвор трябва да се върне смъртното наказание. Не съм съгласна част от данъците които плащам да отиват за храна и отопление на разни изроди по затворите.
Фаце Томизио

2012.12.31 | 23:50

35
Че и мъченица - щяла да се изправела срещу целия свят - демек де тя и Господ са мнозинство! А това за жертвите, че било трудно да бъдат убедени е безпримерен цинизъм и гавра с чувствата на на близките на жертвите и окончателно а дискредитира като гербарастка вещица!!! Долу ГРОБ ЗАВИНАГИ!
asd

2012.12.31 | 23:47

34
В Япония и САЩ е всила смърното наказание и се изпълнява.Тази жена няма ли деца и как спи спокойно като предлага такива безумия,на бългаския народ му е ясно как бяха избрани.

2012.12.04 | 19:22

28
Ти както и всички други сте ми толкова смешни да сравнявате нашата съдебна система със тази на САЩ или Япония.
tctctc

2012.12.09 | 22:12

33
Госпожо не ви ли е срам изобщо да си помислите такова нещо.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини