Испанска банка прояви милост - няма да изгони семейство от дома му

  • 30 ноември 2012 21:22

  • 1282
  • 1
Испанска банка прояви милост - няма да изгони семейство от дома му
©

Решението на испанските банки за временен мораториум върху изгонванията на длъжници може да повлияе на стабилността им, предупреждават експерти, цитирани от БНТ.

Все повече хора в Испания не могат да плащат вноските за ипотеката си, а законът дава големи права на банките и им позволява да вземат апартамента на длъжниците и да продължат да изискват дължимите пари.

В един от бедните квартал на Мадрид, където изгонванията заради неплатени вноски от ипотеката са чести, днес трябваше апартамент на втория етаж да бъде иззет от банката. Собствениците обаче са постигнали споразумение с нея да останат още два месеца.

В малкия апартамент живеят Кармен и Рамон - имигранти от Доминиканската република, заедно с двете си деца. Историята им прилича на други хиляди: "Живеем тук от 2006 г.. Теглихме кредит за апартамента, но останахме безработни и спряхме да плащаме. В края на октомври банката ни изпрати писмо, че ще ни изгони, ако не внесем пари. Как да плащаме ипотека, след като нямаме пари? Сега дължим пари за съдебните дела, за оставащите вноски, а скоро можем да останем без жилище", разказва Кармен Куевас.

Засега семейството остава в жилището, след като са успели да договорят с банката да стоят там още два месеца.

"Получихме помощ от адвокат. Съпругът ми занесе документи, които доказват каква социална помощ получаваме, че имаме малки деца, че търсим работа. Дадоха ни още два месеца. Правим всичко възможно да изплащаме заема", обясни Кармен.

Какво ще стане след два месеца? "Ако нямаме работа, се надявам банката все пак да вземе предвид, че имаме деца, а няма къде да отидем", допълни жената.

Шансът Кармен или съпругът й да намерят работа не е голям. Очаква се безработицата в Испания да остане на същото ниво като тази година - 25 процента при средно ниво в еврозоната малко над 11 процента.

Последвайте канала на

1282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
...

2012.12.02 | 04:40

1
кой би повярвал

Добави коментар

Водещи новини