Прилепите се завърнаха у дома - в Деветашката пещера

  • 30 ноември 2012 20:48

  • 1264
  • 2
Прилепите се завърнаха у дома - в Деветашката пещера
©

Прилепите са се върнали в Деветашката пещера, след като миналата година огромна част от тях бяха прогонени от снимките на мегапродукцията "Непобедимите 2".

Проверката на учени специалисти установи, че сега прилепите са даже три пъти повече, което е доказателство, че киноснимките са попречили на нормалното зимуване на защитените видове. Екоминистърът Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко не смята да налага административни наказания, въпреки че от съда потвърдиха вината на РИОСВ Плевен за незаконно издадено разрешение за снимки.

Колонията от прилепи започва да се възстановява, след голямата травма, която понесе миналата година, предаде БНТ. Върнали се прогонени от там, където зимуват от стотици години.

Изводът е, че в резултат на едномесечното въздействие на шум, много техника и хора прилепите - около 20 хиляди прилепа, са били прогонени от пещерата. Каква част от тях е умряла, каква част от тях е изчезнала - за сега не можем да кажем, коментира Боян Петров, Център за изследване и защита на прилепите.

Факт е, че сега те са 3 хиляди по-малко, отколкото преди снимките на мегапродукцията. Въпреки това министър Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко смята, че колонията е непокътната.

Аз не бих се подписал под такова нещо като специалист по прилепи. За мене там е имало просто замитане на умрелите екземпляри. Т.е. имало е смъртност, продукцията сама си ги е помела, грубо казано, обясни Петров.

Въпреки категоричните доказателства за вредата от киноснимките и въпреки че и ВАС потвърди, че са разрешени незаконно, наказания няма да има. Защото нямало вредни последствия, обясниха от екоминистерството. Но не казаха защо се бави заповедта, която прехвърля отговорността за стопанисването на пещерата на община Ловеч.

В неиздадената заповед категорично се забраняват масови мероприятия в пещерата, в случай, че някой се изкуши да тълкува или жонглира със Закона за защита на териториите.

Последвайте канала на

1264 2

Коментари 2

Добави коментар
E*BACHA2000

2012.12.02 | 02:31

2
boli me huq che sa se vurnali
fantomas

2012.12.02 | 02:01

1
аз се радвам наедно с прилепите..

Добави коментар

Водещи новини