ВАС: Снимките в Деветашката пещера са незаконни

  • 29 ноември 2012 20:40

  • 1368
  • 1
ВАС: Снимките в Деветашката пещера са незаконни
©

Върховният административен съд се произнесе: снимките на филма "Непобедимите 2" в Деветашката пещера през миналата година са незаконни.

ВАС бе последната инстанция по делото между природозащитната организация "Зелени Балкани" и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен. Според решението РИОСВ-Плевен е нарушила Закона за защитените територии, а филмовата компания неправомерно е получила разрешението за снимки в пещерата, която е защитена територия от 1996 г.

Решението по делото на първа инстанция бе произнесено на 22 февруари тази година от Административния съд в Плевен. То бе в полза на екологичната организация. Тогава решението бе обжалвано. Сега ВАС потвърди решението, което правозащитниците оценяват като малка победа за гражданското общество.

Казусът, който се появи със снимките в Деветашката пещера, доведе до по-добро бъдеще на тази защитена местност, заяви в Плевен министърът на околната среда и водите Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко пред БТА. Тя поясни, че след решението на ВАС по случая от екоминистерството ще внесат предложение за подобрения в закона за защитените територии. Подготвени са промени и в заповедта за обявяване на защитената местност "Деветашка пещера" с яснота в забраните, която не допуска различни тълкувания.

Министърът припомни, че пещерата бе отдадена с решение на Министерския съвет на община Ловеч за управление, стопанисване и охрана, а МОСВ се ангажира да отдели средства за по-добро информационно обслужване на туристите и съдействие за премахването на стари съоръжения. Най-важното е, че колонията прилепи, която живее там, е непокътната, бе категорична Караджова.

Последвайте канала на

1368 1

Коментари 1

Добави коментар
ТТ

2012.11.30 | 20:47

1
От цялото писание разбрах само,че прилепите са най-важни.Ами да гласуват те тогава!

Добави коментар

Водещи новини