Нови седем ХИВ-позитивни във Варна

  • 30 ноември 2012 14:14

  • 1193
  • 0
Нови седем ХИВ-позитивни във Варна
©

От началото на 2012 г. във Варна са регистрирани нови 7 случая на ХИВ-позитивни лица. Най-много са новоинфектираните в София - 67, Пловдив - 13, и Пазарджик - 10, съобщават от Министерството на здравеопазването.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към МЗ, за цялата страна броят на новорегистрираните случаи на заразени с ХИВ е 139. За същия период на миналата година техният брой е бил 183, т.е. не се наблюдава тенденция за увеличаване на случаите. Броят на новоинфектираните мъже е над три пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени - от новорегистрираните лица 108 са мъже и 31 - жени. Горната възрастова граница при мъжете е 63 години, а при жените 56 години.

През 2012 г. са новорегистрирани 3 ХИВ-позитивни бременни жени. През годината в процес на проследяване са общо 14 деца, родени от ХИВ-позитивни майки, като при 13 от децата резултатите са негативни, а само едно от децата е на лечение. Данните показват, че то се повлиява положително от провежданата му терапия.

И през тази година близо 45% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години, като бяха регистрирани и 5 непълнолетни лица, които живеят в особено рискова среда. В тази връзка, се разработва междуинституционаленкординационен механизъм за предоставяне на социални и здравни услуги за такива деца в риск.

Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две особено уязвими групи - мъже, които имат сексуални контакти с други мъже - 35% и инжекционно употребяващи наркотици - 26% от новорегистрираните ХИВ случаи. Данните показват, че намалява процентът на лицата, които се инфектират в групата на инжекционно употребяващите наркотици и се увеличава делът на лицата сред хомо/бисексуалната общност. От новорегистрираните случаи 9% са ХИВ-позитивните лица, които дългосрочно са пребивавали в чужбина и при изследане у нас са установени като носители на болестта.

Към 25 ноември тази година общият брой на официално регистрираните в страната лица живеещи с ХИВ/СПИН е 1612.

В сравнение с останалите страни България успява да задържи на ниски нива разпространението на ХИВ/СПИН. Факторите за това са стриктното изпълнение на всички международно препоръчани интервенции както за превенция на ХИВ, така и за универсален достъп до диагностика, лечение и грижи на засегнатите от болестта. Последните официални данни за разпространението на заболяването в европейския регион показват, че през 2010 г. новорегистрираните случаи на ХИВ са 2,2 на 100 000 души население. Това е близо 2,5 пъти по-ниска стойност от средната за Европейския съюз, където е 5,7 на 100 000 население.

Във връзка със Световния ден за борба срещу СПИН - 1 декември, Регионални здравни инспекции, общини и неправителствени организации организират кампании с мобилни
медицински кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за болестта. Във Варна кампанията започна още вчера. Утре от 14 до 17 часа мобилни медицински кабинети ще бъде рапозложени на площад „Севастопол" и в Мол Варна.

Последвайте канала на

1193 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини