В Беларус изхвърлиха правозащитната организация от офиса й

  • 26 ноември 2012 20:54

  • 914
  • 2
В Беларус изхвърлиха правозащитната организация от офиса й
©

Беларуските власти изхвърлиха организация "Вясна" на видния правозащитник Алес Беляцки от офиса й в столицата Минск, съобщи АП.

През ноември миналата година Беляцки беше осъден на 4 години и половина затвор за неплатени данъци след процес, който според Запада е бил с политически мотиви. Беляцки оглавява най-известната правозащитна организация в страната от 1996 г. "Вясна" е оказала юридическа помощ на хиляди беларуски граждани с наложени глоби, арестувани или хвърлени в затвора заради критики на авторитарната политика на президента Александър Лукашенко.

Говорителката на организацията каза, че властите са конфискували апартамента в Минск, собственост на Беляцки, и принудително са изнесли мебелите и оборудването в него. Ще продължим да отстояваме човешките права, макар да виждаме до какво води това. Властите няма да ни сплашат, заяви тя. Организацията съобщаваше за нередности на президентските избори през декември миналата година, а после и за полицейските репресии над протестите.

Изборите, на които Лукашенко беше преизбран, бяха разкритикувани от международните наблюдатели. Те бяха последвани от многолюден протестен митинг, който беше разпръснат със сила. Арестувани бяха близо 700 души, включително седем от деветимата претенденти за президентски пост, припомня АП.

Последвайте канала на

БТА
914 2

Коментари 2

Добави коментар
кириловаorlanLi

2012.12.01 | 04:31

2
Когато някой е слуга на Запада и се противопоставя на управление, неизгодно на същия Запад, той той е дисидент, правозащитник или активист! Ако е против угоден на Запада режим, автоматично е терорист!
Мен

2012.11.28 | 00:58

1
Браво на Беларус ! И тук имаме един Български хелзински комитет за затвора !!!

Добави коментар

Водещи новини