Великобритания даде политическо убежище на беларуски опозиционер

  • 26 октомври 2012 18:40

  • 715
  • 0
Великобритания даде политическо убежище на беларуски опозиционер
©

Един от лидерите на беларуската опозиция - Андрей Санников - получи политическо убежище във Великобритания, предаде Франс прес, като се позова на неговата съпруга.

Ирина Халип заяви, че със Санников, който остана на второ място на последните президентски избори в Беларус - през декември 2010 г. - са решили да не разкриват повече информация по случая. "На този етап така е по-безопасно за нашето семейство", обясни Халип, която е кореспондент на руския опозиционен вестник "Новая газета". Сестрата на Санников Ирина Богданова, която живее в Лондон, съобщи, че е приела брат си в своя дом.

"Това бе трудно решение за мен, но аз нямах друг избор", коментира самият опозиционер, цитиран от беларуския опозиционен сайт Харта 97. Санников посочи, че ако беше останал в Беларус, или щеше да бъде подложен на мъчения в затвора, или трябваше да замълчи и да се откаже от всичко. "Аз бях и оставам беларуски политик и ще продължавам да казвам истината за моята страна", подчерта опозиционерът.

Бивш заместник-министър на външните работи на Беларус, Андрей Санников бе арестуван на демонстрация в Минск вечерта на 19 декември 2010 г. - деня, в който бяха произведени последните президентски избори в бившата съветска република.  Осъден на пет години затвор за организиране на масови нарушения на обществения ред, той бе помилван от президента Александър Лукашенко и освободен на 14 април. Присъдата на Санников бе разкритикувана остро от Съединените щати и Европейския съюз. Неговата съпруга бе осъдена на две години затвор след демонстрацията. Тя все още се намира под съдебен надзор и няма право да напуска Беларус.

Последвайте канала на

БТА
715 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини