Водолази ще точат горивото от потъналия край Русе кораб

  • 26 ноември 2012 13:51

  • 1349
  • 0
Водолази ще точат горивото от потъналия край Русе кораб
©

Водолази подготвят операцията по изваждане на горивото - около 20 000 литра газьол, от потъналия кораб в лимана на регионалното пристанище "Дунавски драгажен флот" край Русе. Това съобщи за БТА Иван Жеков, началник на отдел "Контрол на корабоплаването" в дирекция "Морска администрация" - Русе.

Водолазите от видинската фирма "Водолаз 1" ще трябва да преценят по какъв начин и с какви приспособления най-безопасно да бъде извадено горивото, намиращо се в резервоарите /горивните танкове/ на кораба.

Източването ще стане вероятно във вторник или в сряда. Горивото ще бъде прехвърлено в цистерна под митнически надзор.

Инцидентът с кораба "Феритоп 1" - фериботът, пътувал преди време между Силистра и Кълъраш, стана на 9 ноември. Плавателният съд, собственост на русенската фирма "Гораинвест" е бил натоварен с дърва и докато разтоварвал в пристанището, започнал да потъва.

Комисия от четирима инспектори от дирекция "Морска администрация" в Русе разследва причините за инцидента и трябва да излезе със становище до края на месеца. Жеков уточни, че се работи по няколко версии.

При разпита екипажът обяснил, че преди да влезе в лимана е усетил удар по корпуса на кораба от твърд предмет под водата.

По думите на Валери Иванов, изпълнителен директор на "Дунавски драгажен флот", собственик на пристанището, корабът може да бъде изваден, когато паднат водите. Той е пречупен на две и вероятно ще бъде нарязан за скрап.

Последвайте канала на

Novini.bg
1349 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини